Republica Moldova intenționează să procure gaze naturale din România, a anunțat președintele Maia Sandu la conferința de presă susținută la București împreună cu omologul său român, Klaus Iohannis.
Maia Sandu a rugat România să ajute Republica Moldova să rămână pe drumul de aderare la Uniunea Europeană.

„În prezent Republica Moldova plătește un preț dublu pentru gaz față de România”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului susține că dacă Rusia va încerca să ne atace, țara noastră va cere ajutor. Ea, însă, nu a precizat ce fel de suport se va solicita și de la cine anume.

„Suntem îngrijorați și admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste. Ne pregătim pentru toate scenariile. În situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor”, a conchis Sandu.

România nu va abandona Moldova, în contextul riscului de a rămâne fără gaze. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Iohannis, în contextul în care Comisia Europeană a propus reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE, scenariu care ar putea avea loc în cazul unei întreruperi totale a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană.

„Suntem foarte conștienți de situația extrem de dificilă în care se regăsește R. Moldova. Astăzi la Guvern se vor purta discuții pe această temă și mâine și poimâine și în continuare până când găsim soluția cea mai bună. Astăzi în discuția cu doamna președinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebui să luăm în considerare diferite scenarii și să avem planuri pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert - nu vom abandona R. Moldova și vom găsi soluții așa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea. Nu vom abandona Moldova”, a declarat Iohannis după întrevederea cu Maia Sandu.

Președintele român a mai declarat că abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă.

„Noi trebui să căutăm surse alternative de gaz, să investim în resurse regenerabile, dar în același timp trebuie să economisim acolo unde se poate. Economia trebui făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim ca cineva să stea pe frig, nu putem să ne imagină că cineva își dorește să nu existe gaz pentru industrie. Toate lucrurile trebuie să funcționeze”.

Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a depășit 2000 USD pentru mia de metri cubi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE