Președintele țării, Maia Sandu, se află la New York unde va participa la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale. Potrivit unui comunicat remis de Președinție, șeful statului întreprinde această vizită de lucru la invitația Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), António Guterres.

„Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”, anunță Președinția.

Totodată, sursa citată precizează că în perioada 18-20 septembrie, șefa statului va participa la dezbaterile din cadrul Adunării Generale a ONU.

Programul vizitei va mai include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În marja participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale, președinta va avea o serie de întrevederi bilaterale.

În cadrul dezbaterilor de la New York se vor aborda mai multe linii de subiecte într-o lume în care confruntarea este peste tot, iar cooperarea este rară, iar lumea devine mai multipolară, dar mai puțin multilaterală. Se va aborda aspectul modernizării și consolidării unei ordini mondiale bazată pe reguli, înrădăcinată în valorile Declarației Universale a Drepturilor Omului, într-un moment în care alții încearcă să redefinească ordinea mondială. Un alt aspect discutat va fi schimbarea rolulului Consiliul de Securitate al ONU și transformarea lui într-un organ mai reprezentativ pentru a reflecta schimbările care au avut loc în lume și, în special, pentru a da o voce statelor de pe continetul african.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE