Blocajul politic, care are şanse să se repete şi după alegerile parlamentare anticipate, poate fi evitat prin modificarea Constituţiei şi coborârea pragului de alegere a preşedintelui cu votul majorităţii simple din Parlament, sau elaborarea unei noi Constituţii.
Ambele variante urmează a fi supuse referendumului, după care va fi respectată voinţa poporului, a declarat în cadrul emisiunii „Istoria în mişcare" de la postul de radio „Vocea Basarabiei", primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.
Potrivit lui Chirtoacă, experienţa altor state arată că nici un partid nu accede în parlament cu 50 de mandate, astfel că situaţia cu alegerea/nealegerea preşedintelui s-ar putea repeta şi în viitor, dacă nu vor fi întreprinse măsuri de deblocare a situaţiei.
În acelaşi timp, Dorin Chirtoacă afirmă că cei care vor provoca alegeri anticipate vor avea de pierdut cel mai mult. Comportamentul isteric şi urât al comuniştilor demonstrează că le este frică de ceea ce au făcut, că le este frică de anticipate, fiindcă de această dată vor fi create condiţii pentru ca tinerii şi cetăţenii R. Moldova, aflaţi peste hotare, să-şi poată exercita dreptul la vot.
„Ieşirea la rampă a lui Voronin pentru a alimenta simpatizanţii cu abordări care nu mai ţin de modă, sunt zvâcniri care vor duce la oprirea mecanismului. Declaraţiile lui Voronin nu fac altceva decât să-i întărească pe Marian Lupu şi Alianţa pentru Integrare Europeană", spune Chirtoacă. În opinia lui, alegerile anticipate ar provoca degradarea situaţiei din R. Moldova, dar comuniştii încearcă prin diverse metode isterice, inclusiv prin alegeri anticipate, să recapete încrederea populaţiei. „În fracţiunea comunistă sunt câţiva ţipălăi, care fac declaraţii la şedinţe, pe când circa 45 de deputaţi stau cuminţi şi tac. Pe faţa lor se citeşte frica că nu vor mai rămâne în Parlament după alegerile anticipate", a spus primarul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE