La o sută de zile de activitate, Ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan a raportat măsurile întreprinse de colaboratorii MAI. Potrivit ministrului, fosta conducere a lăsat o moştenire grea în urmă. Catan a precizat în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, 12 ianuarie că preluând funcţia de ministru a găsit “dosare fabricate, urmăriri penale iniţiate pe criterii politice, colaboratori de poliţie care au încălcat drepturile omului şi au aplicat tortura”.
Ministrul susţine că în cele 100 de zile de activitate a pus bazele unui concept de modernizare a MAI, care va exclude cazurile de abuz, tortură sau corupţie în rândurile angajaţilor. Cât priveşte nereuşitele acestuia, Catan regretă faptul că nu a reuşit să readucă încrederea cetăţenilor faţă de reprezentanţii legii.
Alarmantă rămâne şi creşterea cazurilor de infracţiune cu 3%. Astfel, în 2009 au fost înregistrate 21.460 de cazuri. În special, ministrul s-a arătat îngrijorat de sporirea actelor de tâlhărie, dar şi de colaboratorii poliţiei rutiere care continuă să ia mită de la şoferi.
“În fiecare săptămână demitem colaboratori de poliţie care iau mită de la cetăţeni”, a precizat Catan.
Pentru colaboratorii MAI, schimbarea conducerii a adus şi susţinerea unui nou examen, la cererea ministrului. Dintre aceştia, doar 29 de comisari şi 16 membri ai apartului central au susţinut atestarea. 19 comisari au picat examenul şi vor ocupa alte funcţii. Ministrul a respins acuzaţiile precum că aceştia ar fi picat examenul din motive politice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE