Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) salută declaraţia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate asupra poziţiei Republicii Moldova în problema identificării unei soluţii viabile şi durabile pentru reglementarea situaţiei din Transnistria, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a țării.
Totodată, MAE a luat notă de Declaraţia comună ruso-ucraineană referitoare la dosarul transnistrean din 17 mai 2010, se spune într-o declaraţie a instituţiei.
MAE apreciază şi sprijină disponibilitatea R. Moldova pentru iniţierea negocierilor în formatul 5+2, ca unic for de soluţionare a dosarului transnistrean, în scopul ajungerii la o reglementare cuprinzătoare şi viabilă a acestuia.
MAE susţine propunerea Republicii Moldova de a transforma forţa de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.
MAE îşi exprimă speranţa că poziţiile părţilor implicate în acest format consacrat al negocierilor vor determina reluarea discuţiilor pentru găsirea soluţiei politice care să asigure securitatea şi stabilitatea în vecinătatea directă a Uniunii Europene, cu îndeplinirea angajamentelor de la Istanbul din 1999.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE