Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) consideră că AIE trebuie să fie solidară cu decizia președintelui Mihai Ghimpu, privind declararea zilei de 28 iunie, zi de doliu naţional în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie, chiar dacă nu a fost discutat în cadrul Alianţei. Poziţia a fost făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă, vineri 25 iunie.

„Crimele trebuie condamnate. Lupu nu are dreptate, unde vrea el să condamnăm acele crime la Vadul lui Vodă? Nu! Acest lucru trebuie făcut numai într-o instituţie de stat”, a spus prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrenco.
El a spus că MAE salută adoptarea acestui act şi consideră că acesta este primul act oficial prin care sunt comemorate victimele regimului totalitar comunist.
Petrenco a mai subliniat că MAE va fi alături de cei care vor comemora ziua de 28 iunie.
Totodată, Petrenco nu exclude că actul lui Mihai Ghimpu poate fi interpretat ca un gest electoral menit să aducă voturi partidului pe care îl reprezintă. „Însă, nu putem ignora faptul că, indiferent de motivele pe care le-a avut preşedintele interimar să semneze acest decret, el reprezintă un gest de moralitate pentru întreaga ţară”, a mai spus Petrenco.
„Deciziile cu adevărat importante sunt cele pe care clasa politică le ia în raport cu aşteptările oamenilor, nu cu interesele unui singur partid”, a conchis Anatol Petrenco.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE