Marian Lupu, Vlad Filat şi Vladimir Voronin se bucură de cea mai mare popularitate în rândul populaţiei. Cel puţin aşa arată un studiu prezentat vineri, 15 ianuarie de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova. În topul încrederii se mai numără Dorin Chirtoacă, Zinaida Greceanîi, Serafim Urechean şi Mihai Ghimpu. Totodată, potrivit studiului, 33,6% din respondenţi nu au încredere în vreun politician, fapt care “ar trebui să ne pună serios pe treabă”, crede Victor Mocanu, preşedintele Asociaţiei.
Studiul mai arată că 60,6% din cei chestionaţi sunt pentru modificarea Constituţiei. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerea directă a preşedintelui ţării, 33% din respondenţi ar vota cu Marian Lupu, 16% cu Vladimir Voronin şi 15% cu Vlad Filat. Câte 6% din voturi ar primi Zinaida Greceanîi şi Dorin Chirtoacă.
Datele sondajului mai arată că în cazul alegerilor parlamentare, doar patru partide ar accede în Parlament – PCRM, PLDM, PDM şi PL. Astfel, Partidul Comuniştilor ar acumula 25,3%, urmează Partidul Liberal Democrat cu 19,7%, Partidul Democrat cu 15,6% şi Partidul Liberal cu 9,3% din voturi. Partidul Alianţa “Moldova Noastră” ar acumula 4,5%, iar restul partidelor sub 3% din voturi.
Îngrijorător rămâne a fi numărul indecişilor. Potrivit lui Mocanu, în cazul alegerilor preşedintelui ţării, “fiecare a cincea persoană intervievată nu a fost în stare să facă o alegere potrivită”. În cazul alegerilor parlamentare 18% din respondenţi nu ştiu cu cine să voteze.
Cercetarea a fost efectuată în perioada 2-10 ianuarie pe un eşantion de 1592 de respondenţi din 79 de localităţi, cu o marjă de eroare de 2,6%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE