Sute de oameni au comemorat vineri, 15 ianuarie, 160 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu în faţa bustului acestuia de pe Aleea Clasicilor.
La eveniment a participat preşedintele interimar Mihai Ghimpu, practic, întreg cabinetul de miniştri, deputaţi, administraţia publică locală, dar şi simpli cetăţeni.
”Acum, ca niciodată, suntem liberi să-l comemorăm pe Marele nostru Poet Naţional, singurul care a exprimat cu atâta luciditate, a ridicat spre culmi nebănuite spiritul neamului nostru”, a menţionat în discursul său Mihai Ghimpu. Opera lui Mihai Eminescu este icoana spirituală, credinţa care a menţinut şi menţine neamul românesc împreună, indiferent de fostele şi actualele hotare geografice, a mai declarat acesta.
Chiar şi în perioada sovietică, Eminescu nu a fost ignorat, iar operele sale erau prezente în biblioteci, inclusiv în grafia latină, a remarcat la rândul său, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă.
„Meritul lui Eminescu este că de fiecare dată ne face să aplecăm capul asupra operei sale şi să cugetăm la ceea ce avem de făcut de acum înainte”, a opinat şi preşedintele fracţiunii liberal-democrate din Parlament, Mihai Godea.
„Eminescu este tot ce are mai sfânt poporul nostru şi ne-a ajutat să trecem prin toate greutăţile”, a declarat presei Ion Rotaru, un pensionar prezent la depunerile de flori.
Cu ocazia evenimentului, azi la Chişinău sunt preconizate un şir de măsuri cultural artistice, printre care "Şi când gândesc la viaţa-mi...", organizată la Casa Limbii Române, prezentarea spectacolului “Luceafărul” la teatrul cu aceeaşi denumire, sau un program muzical-literar dedicat aniversării la Teatrul Mihai Eminescu.