Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a discutat cu membrii delegaţiei pentru implementarea proiectelor Fundaţiei Friedrich Ebert în R. Moldova despre consolidarea bilaterale relațiilor moldo-germane, anunță Politik.md cu referire la serviciul de presă al Parlamentului.

Potrivit sursei, Marian Lupu a accentuat faptul că Republica Federală Germania, stat lider al Uniunii Europene, prezintă un interes special pentru Republica Moldova şi este un partener strategic pentru ţara noastră. „Recenta vizită la Chişinău a Cancelarului german Angela Merkel a fost una cu adevărat istorică şi semnifică suportul masiv al Germaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a afirmat preşedintele Parlamentului.
 
Cu referire la situaţia politică din Republica Moldova, implementarea reformelor economice şi democratice, Marian Lupu a menţionat că pentru realizarea programului de guvernare este nevoie de stabilitate politică. În opinia sa, în acest proces, în procesul de democratizare şi integrare europeană a Republicii Moldova e necesar să participe întreaga societate. În context, Preşedintele Legislativului s-a referitla Concepţiade cooperare dintre Parlament şi societatea civilă adoptată în decembrie 2005.
 
În alt context, Marian Lupu a informat reprezentanţii Fundaţiei Friedrich Ebert despre procesul de reglementare transnistreană, precum şi despre ultimele evoluţii în dialogul Republica Moldova – Uniunea Europeană, negocierile asupra Acordului de Asociere, Zonei de Liber Schimb, implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.
 
Max Breandle, coordonator al Birourilor FES din Romînia, Republica Moldova, Slovenia, Croaţia, Ungaria şi Bulgaria, a afirmat că Fundaţia pe care o reprezintă va intensifica eforturile pentru a extinde cooperarea cu Republica Moldova, şi va acorda tot sprijinul pentru accelerarea proceselor democratice care au loc în ţara noastră.
 
Fundaţia Friedrich Ebert este cea mai veche fundaţie politică din Germania. Aceasta serveşte valorile fundamentale ale democraţiei sociale si se implică peste tot în lume în favoarea unei politici pentru libertate, solidaritate si echitate socială. Actualmente Fundaţia îşi desfăşoară activităţile în peste 100 de ţări ale lumii, inclusiv în Republica Moldova prin intermediul Biroului FES din România.
 
Fundaţia oferă anual pînă la 50 de diverse burse pentru studenţii şi profesorii din Republica Moldova în cooperare cu Serviciul german pentru schimburi academice, Fundaţia R. Bosch. Actualmente în Republica Moldova limba germană este studiată în circa 90 de şcoli de către 13 mii de elevi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE