Armata israeliană a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, că forţele sale terestre au început raiduri „limitate, localizate şi ţintite” împotriva Hezbollah, în zona de frontieră din sudul Libanului. Anterior, în cursul serii, Cabinetul de Securitate al Israelului, convocat de premierul Benjamin Netanyahu, și-a dat acordul pentru „următoarea fază” a războiului împotriva grupării. În acest timp, armata libaneză și-a retras trupele la aproximativ 5 km de granița cu Israel, unde armata israeliană a stabilit o zonă militară închisă. Prim-ministrul libanez spune că țara sa se confruntă cu „una dintre cele mai periculoase perioade ale sale” și afirmă că un milion de oameni sunt strămutați. Atacurile aeriene israeliene continuă - IDF spune că a lovit Beirut, în timp ce oficiali din Liban spun că a fost lovită o clădire dintr-o tabără de refugiați palestinieni de lângă Sidon. În Liban, oficialii afirmă că peste 1.000 de persoane au fost ucise în ultimele două săptămâni.

„Operațiunea terestră limitată” a fost declanșată de armata israeliană după săptămâni de confruntări cu Hezbollah, în care au fost uciși mai mulți șefi ai grupării șiite de Iran, inclusiv liderul Hassan Nasrallah.

Israelul „nu intenţionează să invadeze Libanul” şi nici să rămână acolo „luni de zile”, a afirmat marţi ambasadorul său în Franţa, Joshua Zarka, în timp ce armata israeliană a anunţat în noaptea de luni spre marţi că trupele sale terestre au trecut frontiera pentru a combate gruparea şiită Hezbollah în sudul Libanului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Nu avem nicio intenţie să invadăm Libanul. Să repetăm greşeala pe care am făcut-o în 1982”, când Israelul a invadat sudul Libanului, de unde trupele sale au plecat abia în 2000, a declarat Joshua Zarka la postul de radio France inter.

„Nu ştiu dacă este vorba de ore sau de zile, dar cu certitudine nu este o chestiune de luni de zile”, a afirmat diplomatul israelian, întrebat despre durata acestei intervenţii militare în sudul Libanului.

„Scopul nu este să invadăm întregul Liban şi nici să invadăm tot sudul Libanului, ci să curăţăm o parte a Libanului de-a lungul frontierei noastre”, a insistat el. „Este un război care ne-a fost impus. Nu noi am ales să intrăm în război cu Libanul, la fel cum nu am ales să intrăm în război cu (gruparea) Hamas în Fâşia Gaza. Acest lucru ne-a fost impus de Hamas (la 7 octombrie), iar a doua zi de Hezbollah, care ne-a atacat pe 8 octombrie”, a explicat diplomatul israelian.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE