Creşte numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus în lume. În Spania a fost confirmat al treilea caz de Covid-19. În Italia însă numărul morţilor a ajuns la şapte, iar cel al infectărilor trece de 230. Iran, Coreea de sud, Kuweit, Bahrain, Irak, Oman şi Afganistan au anunţat noi cazuri de contaminare. În acelaşi timp China a înregistrat cel mai mic bilanţ al deceselor din ultimele două săptămâni, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a avertizat că lumea ar trebui să se pregătească pentru o pandemie cu noul coronavirus.

Nerespectarea măsurilor de siguranţă într-un spital şi iresponsabilitatea oamenilor care au părăsit  localităţile aflate în carantină, acestea ar fi motivele agravării epidemiei de COVID-19 care afectează nordul Italiei, susţin autorităţile.

 „Este clar că a existat un focar şi că virusul s-a răspândit din spital, nu s-a acţionat în conformitate cu protocoalele prudente recomandate în aceste cazuri, iar acest lucru a contribuit cu siguranţă la răspândire”, a menţionat Giuseppe Conte, premierul Italiei.

În plină epidemie de coronavirus mai mulţi italieni s-au plâns că  au fost jefuiţi în propria casă de persoane deghizate în paramedici. 12 oraşe sunt plasate în carantină, şcolile au fost închise şi practic toate evenimentele culturale, religioase şi sportive au fost anulate.  Magazinele sunt golite, iar preţurile la măşti şi dezinfectant au atins preţuri record. La Milano trei măşti din hârtie ajung să coste şi 70 de euro.  Cu toate acestea oamenii nu s-au baricadat în case.

„Ştiu că virusul este contagios, din fericire nu am alte probleme de sănătate aşa că am pus o mască pentru a preveni”.

Al treilea caz de coronavirus a fost confirmat în Tenerife. Este vorba despre un turist italian, medic de profesie, care s-a prezentat singur la spital. În acelaşi timp în Japonia o a patra persoană aflată pe vasul de croazieră plasată  în carantină şi-a pierdut viaţa, alte 700 sunt internate în spital. Practic toţi turiştii de pe navă au fost debarcaţi.

În Hong-Kong şcolile vor rămâne închise până cel puţin pe 20 aprilie din cauza coronaviruslui. Situaţia este dramatică şi în Coreea de Sud, unde  s-au înregistrat peste 800 de îmbolnăviri şi nouă decese. Mai mult de jumătate dintre acestea au legătură cu o sectă religioasă. În Iran nu se ştie  exact numărul persoanelor infectate, regimul de la Teheran, nu ar raporta corect bilanţul victimelor. Epidemia din Iran a afectat însă  alte ţări din regiune. Kuweit, Bahrain, Irak, Oman şi Afganistan au anunţat noi cazuri de contaminare, toţi pacienţii sunt persoane care au vizitat recent Iranul. În total 37 de ţări sunt afectate de Covid-19. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că epidemia nu a ajuns la nivelul unei pandemii, deşi are potenţial.

 „Este momentul ca toate ţările, comunităţile, familiile şi indivizii să se concentreze pe pregătire. Trebuie să ne concentrăm pe stopare, în timp ce facem tot ce putem pentru a ne pregăti pentru o eventuală pandemie. Fiecare ţară trebuie să îşi facă propria evaluare a riscurilor luând în calcul propriul context”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Vietnam  este prima ţara care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cei 16 cetăţeni infectaţi  s-au vindecat, a anunţat ministrul Sănătăţii din Vietnam. Mai mult decât atât, nu a mai fost semnalat niciun caz nou de îmbolnăvire, din 13 februarie, până acum.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE