Duminică, 4 mai, în România se desfășoară primul tur al alegerilor prezidențiale care vor decide cine va fi noul președinte pentru următorii cinci ani. Urnele s-au deschis în România la ora 7, dar în străinătate se votează încă de vineri şi prezenţa este foarte mare deja.

România se află în fața unui test electoral crucial, în contextul unui al doilea tur de scrutin prezidențial, după anularea primelor alegeri din noiembrie 2024, din cauza acuzațiilor de ingerință externă și nereguli pe reţele.

Potrivit BBC, rezultatul alegerilor este așteptat cu „nervozitate” în capitalele SUA, Rusiei și Ucrainei – un indiciu al importanței strategice pe care România o joacă în actualul context de securitate regională.

Alegerile se desfășoară într-un climat tensionat, după ce outsiderul radical Călin Georgescu a câștigat primul tur din noiembrie, dar victoria sa a fost anulată.

Deși susținătorii săi acuză un „abuz de putere”, autoritățile au invocat implicarea Rusiei și nereguli în campanie. SUA, prin vicepreședintele JD Vance, au criticat public decizia de invalidare a rezultatului, tensionând relațiile tradițional apropiate dintre București și Washington, aminteşte BBC.

Scrutinul de astăzi nu este doar o alegere politică, ci și un test al viitorului României ca direcţie primordială în politică. Votul în ţară pentru alegerile prezidenţiale a început duminică, la ora 7.00, aproape 18 milioane de români fiind aşteptaţi în 18.979 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa pentru Cotroceni. 159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi pentru acest scrutin, aproape dublu faţă de alegerile din noiembrie 2024, transmite News.ro.

Votul în ţară a început duminică,ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot. Până la acestă oră în România au votat peste 3 milioane 600 de mii de alegători

Votul în străinătate a început în 1 mai, la ora 22.00, ora Românei, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă.

Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 şi 4 mai 2025, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025). În diaspora românească au votat până la această oră peste 520 de mii de alegători, Italia Spania și Germania și Marea Britanie, fiind statele cu cei mai numeroși cetățeni români

În Republica Moldova, până la această oră au votat peste 53 de mii de alegători. Cu ocazia alegerilor prezidențiale România, în Republica Moldova au fost deschise 64 de secții de votare, cu 5 mai multe față de scrutinul din noiembrie 2024, când moldovenii au putut vota în 59 de locuri. Cele mai multe secții de votare sunt în centrul țării - 38, dintre care 20 în orașul Chișinău. La nord avem 18 secții, iar la sud - 8.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, din 24 noiembrie 2024, peste 81 de mii de moldoveni, cu cetățenie română și-au exercitat dreptul la vot.

În Republica Moldova peste 640 de mii de moldoveni dețin cetățenia României.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE