Premierul Recean a prezentat în Parlament proiectul Acordului de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova. Obiectele generice ale acestuia sunt sprijinirea procesului de extindere, prin accelerare a alinierii la valorile, prevederile, dispozițiile și principiile legislației Uniunii Europene; sprijinirea integrării progresive a pieței interne a Republicii Moldova pe piața comunitară și accelerarea convergențelor socioeconomice cu cele ale Uniunii Europene.
Astfel, țara noastră va beneficia de sprijin financiar în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.
Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată recent de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie. Este vorba despre competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.
Opoziția BCS a criticat optimismul afișat de Guvern și de deputații PAS cu privire la „ajutorul fără precedent” și „șansa istorică” reprezentată de ratificarea Acordului privind sprijinul financiar din partea UE, în valoare de 1,9 miliarde de euro (dintre care 1,5 miliarde – credite), semnat pe 9 mai 2025, în contextul susținerii reformelor și dezvoltării.
Deputatul Petru Burduja a reamintit că, în ultimii patru ani, guvernarea PAS a beneficiat de peste 2,5 miliarde de euro, însă a eșuat în implementarea reformelor. „Cum se spune, unde sunt banii, dacă reformele lipsesc?”. Reforma justiției, lupta împotriva corupției și reformele economice au dus, potrivit acestuia, la o stagnare generală a economiei: în 2024 PIB-ul a crescut cu doar 0,1%, exporturile au scăzut cu 20% în doi ani, producția industrială cu 10%, iar rata sărăciei a atins 33%.
„La situația din martie anul curent, datoria publică era de 123 de miliarde de lei. Cu încă 1,9 miliarde de euro din noul acord, adică aproximativ 40 de miliarde de lei, vorbim deja de peste 160 de miliarde lei datorie publică”, a precizat deputatul.
Acordul de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova a fost semnat la 9 mai 2025.