LIVE TEXT: Până la 1 octombrie a fiecărui an calendaristic, vor fi achiziționate și stocate volume de gaze în țări membre UE sau părți ale Comunității Energetice care să corespundă unui nivel de cel puțin 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova, calculat pentru ultimii cinci ani. Această obligație se prevede în modificările la legea gazelor naturale, aprobate astăzi de Guvern.

În ultimii cinci ani, Republica Moldova (malul drept al Nistrului)  a consumat în medie circa 1 mldr. m3 de gaze, respectiv, stocurile vor constitui aproximativ 150 mln. m3. În acest volum intră și stocurile de securitate, de 45,6 milioane m3, care sunt prevăzute pentru situații excepționale. Nivelul stocurilor de 15% din consum urmează a fi asigurat de titularul obligației de stocare desemnat de Guvern, începând cu 1 octombrie 2024.

Guvernul urmează să impună unui furnizor de gaze naturale sau unui trader, care dispune de experiență în efectuarea tranzacțiilor cu gaze naturale și stocarea acestora (titularul obligației de stocare), obligația privind stocarea unei anumite cantități de gaze naturale de aproximativ 15% în instalațiile de stocare subterană din alte țări părți ale Comunității Energetice și/sau din statele membre ale Uniunii Europene (obligația de stocare). Cantitatea de gaze naturale care va face obiectul obligației de stocare urmează a fi stabilită de către Guvern, reieșind din cantitatea totală de gaze naturale ce necesită a fi constituită în calitate de stocuri în 4 instalațiile de stocare subterană, din care va fi dedusă cantitatea de gaze naturale stocată în calitate de stocuri de securitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE