Deputații PSRM au depus o sesizarea la Curtea Constituțională prin care au contestat modalitatea de indexare a pensiilor pentru anul 2023. Se întâmplă după ce Guvernul a decis indexarea pensiei doar cu puțin peste 14%, asta în condițiile în care legea prevede indexarea pensiei la nivelul inflației.

„Anul trecut, bugetul asigurărilor sociale a fost votat în Parlament într-o perioadă extrem de scurtă de către majoritatea parlamentară PAS. În acest buget sunt o mulțime de nedreptăți sociale despre care vom continua să vorbim și în alte adresări la Curte. Spre regret, în bugetul pentru 2023, elaborat de Guvern și votat de Parlament, mărimea indexării este 14,4%. Vreau să atrag atenția că în luna decembrie rata inflației a constituit 33,8%. Diferența este 19,6%, aproape 20%. Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când statul nu indexează în corespundere cu mărimea inflației”, a notat Vladimir Odnostalco.

Din cauza unui amendament al deputatului PAS, Dan Perciun apărut la votarea în lectura a doua a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, prin derogare de la lege, alesul poporului a propus excluderea legăturii indexării pensiilor cu inflația din anul precedent și a introdus o nouă formulă pentru pensionari, care stabilește indexarea cu doar 14,1%. Guvernul a avizat pozitiv acest amendament fiind inclus în textul final al legii votat de Parlament și promulgat de președintele țării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE