LIVE TEXT: 10:20 Președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, își întrerupe vizita oficială în Republica Moldova, după tragicul accident feroviar, soldat cu zeci de morți și răniți, din Grecia.
Cei doi președinți și-au început conferința de presă comună cu un minut de reculegere pentru toți cei care și-au pierdut viața în tragicul accident feroviar care a zguduit Grecia în această noapte. Șefa statului a transmis un mesaj de condoleanțe președintei Republicii Elene și și-a exprimat solidaritatea cu poporul elen și familiile victimelor tragicului eveniment.
„Vă rog să acceptați sincerele mele condoleanțe în legătură cu tragicul accident care s-a întâmplat noaptea trecută în Grecia. Gândurile noastre sunt astăzi alături de dumneavoastră, de poporul elen, de cei care și-au pierdut oameni apropiați în această tragedie”, a declarat președinta Maia Sandu.
„Sunt nevoită să îmi întrerup vizita și să mă întorc în patria mea, pentru că gândurile noastre se duc în acest moment la toți cei care se aflau în acel tren al morții, la rudele lor, care i-au pierdut pe cei dragi, la răniți. Autoritățile și acum să salveze persoane din acel tren al morții”, a declarat, la rândul său, președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.
Amintim că trei vagoane au deraiat marți seară cu câteva minute înainte de miezul nopții în dreptul orașului Larissa, în centrul țării, după coliziunea dintre un marfar și un tren care transporta 350 de pasageri. În urma coliziunii au rezultat 38 de decese și zeci de pasageri răniți.
Președintele Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, se află într-o vizită oficială în țara noastră. În acest context, a fos semnat un memorandum între Ministerele de externe ale ambelor state pentru o mai bună cooperare în instruirea diplomaților.
Vizita președintei Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, va da un nou impuls cooperării bilaterale moldo-elene atât pe plan politic, cât și sectorial. Declarația a fost făcută pentru Radio Moldova de ambasadorul Republicii Moldova la Atena, Andrei Popov.
El a explicat că discuțiile se vor axa pe realizările țării noastre în procesul de îndeplinire a condițiilor pentru lansarea negocierilor de aderare la UE, impactul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina asupra securității regionale, inclusiv cea energetică, precum și unele aspect sociale. La 1 ianuarie, 2023 a intrat în vigoare Acordul bilateral în domeniul protecției sociale între cele două state. În Grecia se află aproximativ 20 de mii de moldoveni.
„Grecia este printre statele care susțin consecvent și puternic ideea extinderii Uniunii Europene. Noi vrem să o informăm pe doamna președintă Sakellaropoulou și delegația care o însoțește, despre progresele pe care le-am înregistrat de la primirea statutului de țară candidat, astfel încât să ne consolidăm pozițiile în vederea atingerii următorului obiectiv – lansarea negocierilor de aderare cu UE, să sperăm că până la sfârșitul acestui an. Punctul doi este securitatea regională. Grecia, din primele zile de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei a condamnat cu fermitate acest act de agresiune și s-a solidarizat cu Ucraina și a susținut poziția UE în privința sancțiunilor împotriva Rusiei și ajutorului, inclusiv militar, pentru Ucraina. Al treilea subiect de pe agendă este cooperarea energetică”, a declarat ambasadorul Popov
Vizita pe care oficialul elen o efectuează la Chișinău este una de răspuns la cea pe care președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a întreprins-o la Atena în luna iulie anul trecut. Prima vizită, până în acest moment, a unui președinte elen la Chișinău a fost în anul 2004, cea a lui Constantinos Stephanopoulos.