Președintele Maia sandu a prezentat în cadrul Consiliului Suprem de Securiate proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune pe care vom merge pentru a asigura și consolida securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean. Maia Sandu a declarat că documentul discutat la CSS se bazează pe 3 obiective esențiale:

„Vom proteja și garanta siguranța tuturor cetățenilor.

Moldova trebuie să-și poată proteja populația, ceea ce înseamnă că trebuie să tratăm securitatea națională mai responsabil, mai serios și cu mai multă pregătire decât am făcut-o în ultimii 30 de ani.

Vom crea un stat puternic și respectat.

Vom acționa cu respect față de țările lumii și vom cere să fim respectați, inclusiv de Federația Rusă, care astăzi ne încalcă suveranitatea, încearcă să ne submineze democrația și să ne divizeze societatea.

Nu vom permite ca Moldova să fie șantajată. Vom consolida instituțiile statului pentru ca Moldova să devină un stat cu adevărat independent, care exercită control deplin asupra teritoriului său recunoscut internațional. Republica Moldova își va decide liber viitorul.

Vom adera la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată.

În familia europeană ne vom bucura de siguranță, de respect și vom contribui la menținerea păcii în regiune și pe tot continentul european.

Îndeplinirea celor 3 obiective este o misiune comună - a instituțiilor statului împreună cu cetățenii. Strategia își propune să unească eforturile tuturor instituțiilor statului pentru ca ele să acționeze unitar în interesul național. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

Să fie clar - Moldova vrea să fie în relații bune cu toate țările. Dar Moldova NU se poate înțelege cu cei care ne vor răul, care nu ne respectă alegerea și oamenii.

Avem 2 mari pericole astăzi la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova.

Prin Strategia Securității Naționale, vom acționa în câteva direcții:

Prima direcție de acțiune este să sporim investițiile și să întărim sectorul de apărare și securitate. Un sector puternic de apărare și de securitate națională este esențial pentru a asigura creșterea economică și a dezvolta economia națională. Nu vom putea convinge moldovenii să deschidă afaceri acasă, nu vom putea aduce investiții de calitate care să creeze locuri de muncă bine plătite aici, nu vom putea găsi resurse pentru modernizarea drumurilor, podurilor, căii ferate, aeroportului și a întregii infrastructuri naționale, dacă nu vom putea garanta siguranța acestor inițiative.

Oamenii vor investi și vor dezvolta economia atunci când se vor simți în siguranță. Avem nevoie de pace și de securitate pentru a putea planifica, construi, investi și culege roadele muncii noastre.

De siguranță are nevoie și fiecare cetățean. Altfel, oamenii noștri vor pleca, vor emigra în țări pe care le consideră sigure. Aceasta afectează negativ economia, afectează negativ societatea noastră.

Bugetul de securitate trebuie majorat, pentru că este o investiție necesară, care va aduce beneficii tuturor. Pentru a descuraja agresiunea din exterior și pentru a-și asigura securitatea națională, Republica Moldova are nevoie de o armată modernă, echipată, bine pregătită și capabilă să opereze împreună cu partenerii externi.

Neutralitatea nu înseamnă să stăm pasivi și neajutorați. Dimpotrivă, ne obligă să construim capacitatea de apărare, să dezvoltăm o armată performantă pe care să se bazeze și de care să se mândrească cetățenii. Vom întări și sectorul civil de securitate, așa încât instituțiile, care trebuie să ne protejezesă pună accent, înainte de toate, pe nevoile cetățenilor.

Azi ne pare că aceste lucruri costă mult. Dar noi deja - chiar în aceste momente - pierdem zeci și sute de milioane în investiții tocmai de aceea că nu avem un sector de apărare dezvoltat în condițiile agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, dar și agresiunii hibride la noi acasă. Știți foarte bine, am plăti oricât atunci când pierdem pacea.

Este rațional și responsabil să ne asumăm azi aceste costuri, cu ajutorul țărilor partenere, pentru a ne apăra copiii, părinții, familiile noastre.Viața nu are preț, iar ca să protejăm viața trebuie să fim vigilenți și pregătiți.

A doua direcție de acțiune este să progresăm gradual pe calea  soluționării conflictului transnistrean. Reafirm, în acest context, că nu există o altă cale de soluționare a conflictului transnistrean decât cea pașnică.

Trupele ruse, aflate ilegal în țara noastră, trebuie să părăsească teritoriul suveran al Republicii Moldova. Va trebui să depunem eforturi pentru a reintegra progresiv și pașnic regiunea transnistreană în spațiul juridic, economic și politic al Republicii Moldova.

În acest proces, vrem să extindem toate beneficiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și pentru cetățenii noștri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru.

Soluția politică a conflictului de pe Nistru, ce va fi identificată cu participarea activă a Uniunii Europene și a altor parteneri strategici, trebuie să fie durabilă, funcțională și aliniată la aspirațiile europene ale țării noastre. 

A treia direcție de acțiune este să fim parte și să dezvoltăm parteneriate de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii. Am văzut în ultimii ani că, doar datorită sprijinului financiar mare, datorită deschiderii fără precedent, datorită susținerii democrației în țara noastră de către partenerii și prietenii Republicii Moldova, noi am reușit să rezistăm și să rămânem parte a lumii libere.

Uniunea Europeană rămâne unul dintre pilonii de bază ai securității pe continentul european. Dorința noastră de aderare la UE urmărește modernizarea și dezvoltarea economică a Moldovei, precum și garantarea securității cuprinzătoare - energetice, cibernetice, informaționale și militare - securitatea tuturor cetățenilor noștri.

În acest context, apreciem parteneriatul nostru strategic privilegiat, profund și multidimensional cu România în domeniul securității și apărării. Consolidarea acestui parteneriat este esențială pentru îndeplinirea dezideratului nostru de aderare la UE și pentru asigurarea securității țării pe termen lung.

Ucraina independentă, membră cu drepturi depline a familiei europene, este un alt element-cheie al securității naționale. Vom dezvolta un parteneriat strâns multisectorial de lungă durată cu Ucraina. Rămânem solidari cu țara vecină și prietenă. În măsura resurselor disponibile, vom furniza ajutor bilateral și vom sprijini inițiativele regionale și internaționale menite să aducă pace în regiune și să întărească Ucraina în fața agresiunii militare a Federației Rusiei. 

Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este un alt element-cheie al securității noastre naționale. Vom continua să extindem și să aprofundăm acest parteneriat pentru a-l valorifica la capacitate maximă. 

Securitatea Europei se bazează pe colaborare, efort colectiv și NATO. Vom intensifica cooperarea și interoperabilitatea cu Alianța Nord-Atlantică și țările-membre în vederea consolidării capacităților Armatei Naționale de a proteja țara și cetățenii noștri.

Într-o lume tot mai instabilă, vom construi parteneriate cu toate țările care împărtășesc aceleași valori democratice pe care le împărtășim și noi și care vor ajuta țara noastră să fie mai rezistentă și mai protejată.

A patra direcție de acțiune este  să intensificăm lupta de combatere a corupției și să creăm instituții puternice care să aplice legea. Blocajele care se pun în calea reformei justiției nu ne vor opri să continuăm eforturile de curățare a justiției de persoane compromise. Corupții din sistem pun în pericol securitatea Republicii Moldova și contribuie la amestecul străin în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv cu bani murdari din activități ilegale.

A cincea direcție de acțiune este să contribuim la securitatea regională și internațională, și anume să ne comportăm ca un stat membru de facto al Uniunii Europene. Concret, acest lucru înseamnă că vom continua să participăm la inițiativa europeană Coridoarele Solidarității, contribuind astfel la reziliența economică a Moldovei și a Ucrainei și la securitatea alimentară la nivel global”, a menționat Maia Sandu

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE