Două asociații de profil au discutat la Chișinău un studiu privind implementarea în legislația RM a conceptului privind acordarea statutului de magistrat procurorilor

Potrivit participanților, acordarea statutului de „magistrat” procurorilor care sunt persoane cu funcţie de răspundere potrivit legislaţiei, trimite un semnal clar procurorilor şi comunităţii că funcţia  fundamentală a procurorului nu este de a obţine o sentinţă de condamnare, ci de a se asigura că justiţia este înfăptuită.

Dezideratul autorităţilor moldoveneşti de a acorda acest statut procurorilor şi de a fi parte constituentă a corpului magistraţilor din Republica Moldova, reprezintă o modernizarea a profesiei de procuror. Procurorul va fi un magistrat fără putere judiciară, care se ocupă direct de conducerea şi exercitarea urmăririi penale, reprezentarea învinuirii în instanţele judecătoreşti, apărarea intereselor societăţii, ordinea de drept, drepturile şi libertăţile omului, în condiţiile legii.

Sentimentul de responsabilitate sporită pe care acest statut l-ar da procurorilor nu trebuie subestimat. Un procuror care se vede magistrat este mai puţin dispus să tolereze desfăşurarea necorespunzătoare a unei investigaţii ci, mai degrabă, să ceară respectarea drepturilor persoanelor bănuite. De asemenea, procurorii ar putea fi mai dispuşi să-şi exercite discreţia şi mai puţin dispuşi să fie supuşi unei influenţe din interior sau exterior necorespunzătoare, dacă ei au statut de magistraţi. Această schimbare de statut va juca un rol major în eradicarea ierarhiei şi culturii procurorilor în exercitarea obligaţiilor lor de serviciu.

În conformitate cu legislaţia altor state, au calitate de magistraţi procurorii din Franţa, Belgia, Olanda, Danemarca, Finlanda, Polonia, Japonia, Estonia, Siria, România, Suedia, Germania, Italia, Cehia, Slovenia, Elveţia etc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE