„Mai mult sau mai puţin, Lituania a parcurs acelaşi drum spre Uniunea Europeană, ca şi Republica Moldoava. Ţările noastre au multe în comun, de aceea noi sîntem gata să vă ajutăm cu experienţa noastră, acolo unde credeţi că aveţi nevoie", a precizat Dalia Grybauskaite.
De asemenea, preşedintele Lituaniei a spus că reformele lansate de Guvernul de la Chişinău trebuie făcute în primul rând pentru cetăţenii moldoveni. Dalia Grybauskaite a menţionat că cunoaşte volumul enorm de muncă pe care trebuie să îl facă Republica Moldova, precizând că pentru aceasta Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică.
În context, Vlad Filat a vorbit despre reformele demarate în domeniul structurilor de drept, menţionând că reforma justiţiei este extrem de importantă. În acest sens, mulţumind Lituaniei pentru suportul acordat, precizând că Ministerul Justiţiei beneficiază de un consilier în domeniul justiţiei de origine lituaniană, oferit de Comisia Europeană.
De asemenea, prim-ministrul a mulţumit preşedintelui Lituaniei pentru contribuţia adusă la soluţionarea conflictului transnistrean, potrivit lui, sub Preşedinţia Lituaniei la OSCE au fost înregistrate mai multe progrese în acest sens. Premierul s-a arătat optimist în vederea reluării negocierilor în format 5+2 în toamna anului curent, eveniment ce va avea loc sub Preşedinţia Lituaniei la OSCE.
Referitor la componenta economică, Vlad Filat a menţionat că există un mare potenţial în acest sens şi că Moldova optează pentru intensificarea cooperării economice.
De menţionat că, Fialt în octombrie, se va afla într-o vizită de lucru la Vilnius, fiind însoţit şi de o misiune a oamenilor de afaceri moldoveni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE