Experţi economici, politicieni, factori de decizie, reprezentanţi ai asociaţiilor de business, diplomaţi s-au reunit joi, 2 septembrie, la Chişinău, pentru a identifica soluţii de depăşire a crizei economice din Moldova. În cadrul conferinţei „Criza economică în Moldova: definirea unui nou model de guvernare economică" a fost constat că Moldova se află într-o criză economică profundă nu doar datorită efectelor crizei mondiale, dar şi din cauza politicilor monetare, fiscale şi economice promovare de guvernarea comunistă din ultimii ani.
Astfel, expertul economic Victor Parlicov de la IDIS ”Viitorul” a menţionat că, ”în Moldova nu s-a realizat o dezvoltare economică, reformele economice au fost mimate, iar sărăcia s-a adâncit şi mai mult”. Astfel, printre ţările din regiune, Moldova are cel mai mic PIB pe cap de locuitor, ”iar pentru a ridica acest nivel Moldova ar trebui să obţină timp de câţiva ani la rând o creştere a PIB de cel puţin 10%”, a mai spus Parlicov.
Economistul Veaceslav Negruţă a menţionat că ”la deficitul bugetar actual s-a ajuns din cauza că bugetul pe anul 2008 s-a bazat pe indicatori macroeconomici ireali, pe un nivel exagerat al PIB, pe un curs valutar neadecvat etc”. Potrivit lui, noul buget pentru anul 2010 va trebui bazat exclusiv pe cifre realiste şi echilibrate, vor trebui reduse drastic cheltuielie şi identificate surse suplimentare de venituri.
De asemenea, el a sugerat Băncii Naţionale să nu menţină artificial cursul valutar şi să permită deprecierea lentă a leului, pentru a încuraja exporturile. În replică, însă, viceguvernatorul BNM, Victor Cibotaru a spus că BNM nu formează cursul, ci doar intervine pentru a nu admine fluctuaţii majore pe piaţă.
Reprezentanţii asociaţiilor de business au menţionat, de asemenea, şi faptul că deşi BNM a micşorat ratele de refinanţare, creditele rămân la fel de scumpe. În replică viceguvernatorul BNM a spus că banca va continua reducerea ratei de bază şi a normelor rezervelor obligatorii, fapt ce va conduce inevitanbil la reducerea dobânzilor la credite.
În încheierea conferinţei, înaltul reprezentant al Uniunii Europene în Moldova Kalman Mizsei a punctat câteva soluţii pentru ieşirea Moldovei din criză. Astfel, el a menţionat că, în prmul rând Moldova trebuie să formeze un guvern capabil, cu un mandat de cel puţin 4 ani. Aceasta este imperios necesar pentru ca ţara să poată contracta asistenţă internaţională de la organismele financiare, inclusiv şi de la UE, care este gata să finanţeze, în special, proiecte de infrascructură. Kalman Mizsei a menţionat că trebuie eliminate barierele administrative, demonopolizate agenţiile regulatorii şi sectorul public, înlăturaţi „cinovnicii” , fapt ce ar deschide calea spre investiţii străine în Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE