În două luni, cetăţenii R. Moldova ar putea circula în România fără vize. În acest sens, Guvernul a decis sâmbătă, 17 octombrie, iniţierea negocierilor cu partea română privind semnarea Convenţiei pentru micul trafic de frontieră. Potrivit Convenţiei, cetăţenii moldoveni care locuiesc în zona de până la 50 de km de la Prut, vor putea intra pe teritoriul României fără viză.
Ministrul afacerilor externe, Iurie Leancă a declarat că documentul poate fi semnat până la finele anului curent şi că partea română a trimis un demers în acest sens, Guvernului.
Printre localităţile care vor beneficia de aceste facilităţi se numără 11 raioane, printre care, Briceni, Edineţ, Râşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Hânceşti, Leova, Cantemir, Cahul, vor beneficia de facilităţi integral, iar raioanele Sângerei, Călăraşi, Străşeni, Cimişlia, Taraclia, parţial.
Amintim că proiectul a fost propus Chişinăului încă în 2007, dar guvernarea comunistă a refuzat semnarea Convenţiei.
Totodată, atât oficialii români, cât şi cei de la Chişinău, au decis să înceapă discuţiile privind deschiderea a două secţii consulare române la Bălţi şi Cahul şi a unui consulat moldovenesc la Iaşi, pentru a evita formarea cozilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE