Expertul economic Viorel Gârbu a explicat în cadrul emisiunii POLITIK LIVE de ce în condițiile unei inflații de 29%, leul moldovenesc este încă destul de stabil și când de putem aștepta ca acesta să se deprecieze. Viorel Gârbu susține că Banca Națională a Moldovei cheltuie sume mari de bani pentru a menține leul stabil, dar acest lucru nu poate dura la desfârșit.
”Banca Națională cheltuie bani într-o veselie pentru a menține leul stabil. Este o politică justificată pe perioada aceasta cu o inflație atât de mare, dar orice exces trebuie evitat. Banca Națională trebuie să vină cu o abordare mai moderată în sprijinirea leului și să permită deprecierea leului. Se creează o discrepanță masivă între rata inflației și cursul leului moldovenesc. În acest moment noi avem un leu supraevaluat, masiv supraevaluat. Acum este rentabil cu lei să cumperi euro pentru că leul este excesiv de puternic. Leul nu poate fi menținut atât de puternic o perioadă lungă de timp, dar nici să-l lase să cade Banca Națională nu poate”, spune expertul.
Totodată, Viorel Gârbu atrage atenția asupra faptului că BNM nu poate să lase formarea liberă pe piață a cursului de schimb a monedei naționale fiindcă acest lucru va produce un șoc suplimentar.
”Eu cred că o să se producă o corecție pe piața valutară, dar această corecție va avea loc anul viitor, nu mai devreme de scăderea ritmurilor a ratei inflației. Noi avem prognoze ale ritmurilor inflaționiste destul de pesimiste pentru semestrul trei al anului, atunci când rata inflației este așteptată să se apropie de 40%. După aceasta, pe măsură ce rata inflației își va schimba trendul, dacă își va schimba trendul, BNM va putea să lase leul mai slab pentru a recupera acea valută care a fost vândută în perioada pe care acum o parcurgem”, a adăugat Viorel Gârbu.
Întrebat despre posibilele evoluții ale cotațiilor rublei rusești, expertul a menționat că și această monedă este supraevaluată, iar faptul că unele case valutare și agenți economici refuză să opereze cu ruble are un subtext civic, și nu economic.
”Acest refuz poate fi justificat și printr-o poziție civică a persoanelor respective, a oamenilor de afaceri care în acest mod protestează față de războiul început Federației Ruse în Ucraina. Nu este nici un subtext economic aici, ba din contra, din punct de vedere economic, rubla este acum un activ supraevaluat la fel ca și leul moldovenesc. Rubla costă mult mai scump decât costă economia pe care acest activ îl reprezintă, deci rubla nu trebuie să coste atât de mult. Se produc dezechilibre mari în economia mondială, iar prețul la materia primă crește, iar Federația Rusă este un furnizor de diverse materii prime și acest lucru face ca rubla să devină din ce în ce mai valoroasă fiindcă autoritățile acestui stat nu mai permit achitările în dolari sau euro, achitările se fac în ruble rusești și atunci acest activ devine din ce în ce mai cotat pe piață, cel puțin pe moment. Vom vedea cum va evolua pe viitor” spune expertul.
De asemenea expertul precizează că moldovenii care încă mai lucrează în Federația Rusă nu mai aduc ruble în țara noastră, După cum reiese din comunicatele BNM, remitențele din Federația Rusă practic s-au redus la zero.
Mai multe explicații privind situația economică a Republicii Moldova puteți afla din interviul cu expertul economic, Viorel Gârbu.