În prezent nu este cel mai favorabil moment pentru negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu UE, dar totuşi există o deschidere în acest sens, a declarat ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă.
El a spus la o întrevedere cu presa că nu ştie cât va dura negocierile, dar vor încerca să se mişte cât mai rapid şi există o deschidere în acest sens. „Negocierile pe marginea regimului de vize nu e doar tehnic, dar şi cu o anumită componentă politic, care ţine şi de starea de spirit din UE. Azi nu e cel mai favorabil moment, din cauza crizei financiară fără precedent, care a generat un şomaj în creştere, iar sentimentele antimigraţioniste sunt destul de puternice”, a spus ministrul, joi, 13 ianuarie.
Prioritatea numărul unu, potrivit lui, este negocierile cu UE privind acordul de asociere.
Leancă a mai menţionat interesul actualei conduceri de la Chişinău pentru restabilirea şi asigurarea unor relaţii bune cu vecinii Republicii Moldova – România şi Ucraina.
Potrivit lui, Chişinăul se aşteaptă să discute un spectru larg de chestiuni aflate pe agenda relaţiilor româno-moldave în cadrul vizitelor preconizate ale preşedintelui României, Traian Băsescu şi ministrului român al afacerilor externe, Teodor Baconschi.
Vor avea loc un şir de vizite foarte importante în ianuarie şi vom reuşi să discutăm într-o manieră foarte punctuală un spectru larg de probleme, începând cu dialogul politic şi terminând cu cooperarea pe segmentul integrării europene, cooperarea transfrontalieră, conectării sistemului energetic moldovenesc la cel european, prin sistemul românesc, aplicarea Acordului de mic trafic la frontieră, a spus Leancă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE