Declaraţia a fost făcută de către ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, la întrevederea cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, aflat într-o vizită de lucru la Moscova.
“Am vorbit despre reglementarea conflictului transnistrean. Avem intenţia comună să reluăm cât mai curând negocierile oficiale de elaborare a unui compromis politic, care ar presupune modelul unui stat unic în cadrul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria”, a declarat Lavrov, citat de RIA Novosti.
Lavrov susţine că negocierile în această privinţă ar trebui să fie duse, în primul rând, între Chişinău şi Tiraspol şi nu oricum, ci pe picior de egalitate. Partea moldovenească, se pare, nu acceptă această condiţie.
“Ar trebui să se înţeleagă în baza egalităţii în drepturi şi respectului reciproc, aşa cum şi se cuvine părţilor la negocieri. Scopul final îl vedem însă practic la fel – un statut special pentru Transnistria în cadrul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, care, apropo, este un stat constituţional neutru, fapt pe care noi îl considerăm o contribuţie semnificativă în crearea arhitecturii de securitate pe continentul european”, a spus şeful diplomaţiei ruse.
Iurie Leancă l-a invitat pe omologul său să viziteze Republica Moldova. Ministrul rus a spus că va veni cu plăcere la Chişinău, atunci când vor fi fixate termenele. Ultima dată oficialul rus a vizitat ţara noastră în octombrie 2009.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE