Liderul separtatist de de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, spune că a găsit soluția pentru asigurarea Transnistriei cu gaze după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat recent că nu va fi prelungit acordul cu Rusia cu privire la tranzitarea gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei destinate statelor europene și Transnistriei, notează Anticoruptie.md, cu referire la novostipmr.com.
" Avem două modalități de a furniza gaze republicii (Transnistriei – n.r.): pe teritoriul Ucrainei și prin Republica Moldova, punctul Căușeni. Această conductă este suficientă pentru a satisface toate necesitățile Transnistriei și obligațiile contractuale ale Centralei Termoelectrice Moldovenești (Moldgres) față de consumatorii săi atât interni, cât și externi" , a spus Vadim Krasnoselski
Pe 27 august, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că nu va fi prelungit acordul cu Rusia, acesta fiind valabil până la sfârșitul anului 2024.
Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, admite riscul că Gazprom ar putea să stopeze livrarea de gaze în regiunea transnistreană, dar a dat asigurări că malul stâng al Nistrului va avea acces la gaze naturale, iar malul drept – la energie electrică. "Fizic o să avem și o să aducem și gaz, și energie electrică. Doar că prețurile se vor schimba", declara oficialul în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.
În prezent, malul drept al Nistrului își asigură necesarul de gaze naturale de pe piața europeană. Malul drept al Nistrului își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Moldgres. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de 66 de dolari pentru un MWh, ceea ce reprezintă 50 la sută comparativ cu piața regională.
Economia regiunii transnistrene funcționează în principal pe gazele rusești furnizate aproape gratuit de către Rusia. Începând cu 4 decembrie 2022, malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze prin intermediul achizițiilor efectuate de Energocom. În partea stângă a Nistrului, Gazprom continuă să livreze zilnic 5,7 de milioane de metri cubi, inclusiv pentru producerea de curent electric pentru ambele maluri ale Nistrului.
Republica Moldova îi plătește Moldgres aproximativ 20 de milioane de dolari pe lună pentru electricitatea furnizată, cu care este acoperit deficitul bugetar transnistrean.
În august 2023, datoria Transnistriei față de Gazprom era de 10 miliarde de dolari.