Vizita lui Traiana Băsescu la Chișinău are loc în contextul relansării relațiilor moldo-române, după evenimentele din aprilie 2009 și confirmării legitimității sale ca "președintele tuturor românilor". Apropierea moldo-română este însă un tango, unde dansează două persoane, menționează politologul rus Serghei Markedonov în ziarul Kommersant, publicat vineri, 29 ianuarie.
Vizita președintelui român în țara vecină, R. Moldova este un eveniment important din mai multe motive, explică Markedonov. În primul rând, după victoria sa într-o campanie electorală încordată, Băsescu trebuie să obțină o legitimitate, nu doar în calitate de șef de stat al României, ci și ca "președinte al tuturor românilor" - locuitorii republicii de peste Prut. Această direcție a reprezentat cartea de vizită în perioada cadenței sale anterioare. În al doilea rând, vizita președintelui român are loc în condițiile relansării relațiilor dintre București și Chișinău. În timpul guvernării președintelui Voronin țările vecine au fost în stare de conflict, punctul culminant fiind evenimentele din aprilie anul trecut de la Chișinău.
Cum poate fi justificat punctul de vedere al celor care au drept scop final al relansări "românizarea" Moldovei? În ambele ţări există atât adepți ai "integrării românești", cât și adversarii acesteia. Însăşi ideea de normalizare a relaţiilor este extrem de importantă, în special pentru Chişinău.
În fiecare an, Bucureștiul oferă peste 1000 de burse pentru studenţi originari din Moldova. Pentru o republică mică, cu o populaţie de 4 milioane, acest sprijin este impresionant. Ca şi Rusia în Abhazia şi Osetia de Sud, România acordă moldovenilor cetăţenia română. Dar spre deosebire de paşapoartele ruseşti, cel românesc deschide o fereastră în ţările din "vechea Europă", care mai mulți ani la rând constituie pentru moldoveni o importantă sursă de venit.
Apropierea moldo-română este un tango, unde dansează două persoane. Astăzi, multe voci din România se arată sceptici față de unirea cu cea mai săracă țară din Europa, considerându-i pe moldoveni un fel de "români ruși ", iar Transnistria -" o oază comunistă", care trebuie separată de Basarabia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE