Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco spune că că numărul spitalelor din Republica Moldova este mult prea mare raportat la numărul populației, iar cea mai mare parte a instituțiilor medicale au o infrastructură învechită. Ministrul a dat de înțeles că statul ar putea optimiza activitatea unor spitale pentru că jumătate din instituțiile medicale nu sunt eficiente.

 „Rata de ocupare a paturilor și a rotației este în jur de 50%. Noi practic pompăm banii în aer în spitale, pentru căldură, electricitate, iar infrastructura este proastă. Dacă este un număr de paturi chirurgicale și capacitatea este de 200 de pacienți anual, dar sunt utilizate doar 100. În calitate de conducător trebuie să-ți pui întrebarea: ce trebuie de făcut? Eu aș reduce aceste paturi chirurgicale, iar cealaltă jumătate - aș trece-o pentru pacienții cronici, pentru bătrâni, pentru îngrijiri paliative. Nu le reducem totalmente, dar le schimbăm structura croindu-le după necesitățile populației din raionul respectiv”, a menționat ala Nemerenco, notează IPN.

Potrivit ministrului, trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății va permite reorganizarea și modernizarea lor. De asemenea, construcția a două spitale regionale noi va oferi pacienților din nordul și sudul țării acces sporit la servicii medicale de calitate.

„Avem 9 spitale municipale, 11 republicane, 34 de spitale raionale, avem multe spitale și un număr total de 17 mii de paturi. În urma analizelor pe care le-am făcut jumătate din ele lucrează ineficient. Noi acum ne propunem construcția a două spitale regionale în Bălți și Cahul. Aceste spitale vor deconcentra serviciile înalt calificate din Chișinău ca să oferim acces populației din nordul și sudul republicii la servicii de intervenții chirurgicale complexe, proceduri de tratament oncoterapeutice, ca să nu vină oamenii tocmai la Chișinău”, a mai spus ministrul Sănătății.

Parlamentul a efectuat modificări în legislație prin care spitalele raionale au trecut din gestiunea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Scopul acestor schimbări este de a spori investițiile în spitalele raionale și de a oferi pacienților acces la servicii medicale de calitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE