Jacques Delors, fost președinte al Comisiei Europene, unul dintre „arhitecții” Uniunii Europene moderne, a murit, miercuri, la vârsta de 98 de ani, relatează BBC, transmite Digi24.ro.

Jacques Delors rămâne în istorie ca unul dintre fondatorii Pieței Comune europene, instituție care a permis libertatea de mișcare a persoanelor, bunurilor și serviciilor în interiorul blocului european.

Ca preşedinte al Comisiei Europene între 1985 și 1995, el a jucat un rol important în crearea pieţei unice, semnarea acordurilor Schengen, Actul unic european, lansarea programului Erasmus, reforma politicii agricole comune şi constituirea Uniunii economice şi monetare care a condus la crearea monedei euro.

Fostul președinte al Comisiei Europene „a murit în somn, miercuri, la domiciliul său din Paris”, a declarat pentru AFP fiica sa, Martine Aubry, primarul socialist al orașului Lille.

Fost ministru al Economiei în timpul lui François Mitterrand (1981-1984), Jacques Delors a spulberat speranțele stângii refuzând să se prezinte la alegerile prezidențiale din 1995, când era favorit cert în sondajele de opinie.

De la Bruxelles, unde a rămas în fruntea Comisiei din 1985 până în 1995, el a jucat rolul de arhitect în conturarea contururilor Europei contemporane: crearea pieței unice, semnarea acordurilor Schengen, Actul Unic European, lansarea programului de schimb de studenți Erasmus, reforma politicii agricole comune, punerea în mișcare a uniunii economice și monetare care a dus la crearea monedei euro etc.

În martie 2020, el a cerut șefilor de stat și de guvern din UE să dea dovadă de mai multă solidaritate, în condițiile în care aceștia se certau cu privire la răspunsul comun la pandemia Covid-19.

La sfârșitul anului 1994, renunțarea sa spectaculoasă la o candidatură prezidențială, anunțată după șase luni de suspans, în direct la televiziune, în fața a 13 milioane de telespectatori, în cadrul emisiunii „7 sur 7” a lui Anne Sinclair, i-a uimit pe francezi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE