Parlamentul ucrainean a stabilit, marţi, 22 iunie, data de 17 ianuarie 2010 pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, un scrutin în care principalii candidaţi se anunţă a fi premierul Iulia Timoşenko şi preşedintele Viktor Iuşcenko. Rezoluţia parlamentară a fost votată de 399 de deputaţi dintr-un total de 450.
În aceste condiţii, Iuşcenko i-a acuzat, într-un interviu pentru Reuters, pe cei doi mari rivali ai săi - premierul Iulia Timoşenko şi liderul opoziţiei Viktor Ianukovici - că sunt oameni ai Kremlinului înfometaţi după putere.
“Viitoarele alegeri din Ucraina vor decide dacă ţara revine la trecutul totalitarist şi dominat de Moscova sau optează pentru un viitor democratic în Europa. Fie Ucraina va reveni la ziua de ieri, fie va continua pe calea europeană”, a mai declarat Iuşcenko.
Ucraina şi-a declarat independenţa de şase ori în ultimul secol şi a pierdut-o de cinci ori, a reamintit Iuşcenko. “Nu vreau să o pierdem pentru a şasea oară”, a subliniat preşedintele.
Întrebat dacă premierul este candidatul Kremlinului la viitoarele alegeri, Iuşcenko a spus: “Dacă vorbim despre o listă de politicieni care folosesc sau vor folosi serviciile acestor guverne despre care vorbiţi, atunci numele lui Timoşenko va fi mereu pe acea listă”.
Iuşcenko a cerut mai multe reforme de piaţă liberă în Ucraina, spunând că Guvernul Timoşenko s-a implicat în "populismul economic".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE