Dosarele fabricate în perioada regimului comunist vor fi desecretizate. În acest scop, membrii comisiei pentru studierea regimului comunist vor ridica dosarele a cinci arhive, printre care arhiva fostului Partid Comunist din Republica Moldova, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Ministerelor de Interne şi de Externe şi a Arhivei Naţionale a Moldovei. Declaraţia a fost făcută luni, 18 ianuarie de către membrii Comisiei care au petrecut ieri prima şedinţă lucrativă.
“Pentru unii Stalin n-a murit. La noi trecutul comunist nu a trecut încă”, a declarat istoricul Igor Caşu, vice-preşedintele comisiei.
Potrivit lui Mihai Teaşcă, secretarul comisiei, în arhiva SIS sunt peste 80 de mii de dosare. Mare parte din ele au depăşit termenul de 25 de ani şi pot fi desecretizate.
Investigaţiile vor cuprinde perioada 1917-1990, iar rezultatele vor fi făcute publice la 1 iunie. Comisia a fost creată la iniţiativa preşedintelui interimar Mihai Ghimpu cu referire la recomandarea Consiliului Europei.
Istoricii au mai precizat că raportul de circa 500 de pagini va cuprinde capitole privind rolul Partidului Comunist în regimul totalitar sovietic, precum şi un capitol privind rolul KGB-ului ca instrument al acestui partid. De asemenea, vor fi acoperite aspecte precum politica regimului în ceea ce priveste religia şi biserica, politica lingvistică şi alte momente mai puţin cunoscute opiniei publice.
În componenţa comisiei intră 30 de specialişti în domeniu, printre care istorici, sociologici, filologi, jurişti, politologi, care nu vor fi remuneraţi pentru cercetări.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE