Referendumul propus de președintele Maia Sandu, dar și consultările care au avut loc recent la Președinție sunt efectele unei agende ascunse care urmărește nu altceva decât un nou mandat pentru actualul șef al statului, cu orice preț. Sunt declarațiile președintelui Partidului Politic Pentru Oameni, Natură și Animale (PONA), Ion Dron, făcute într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui Ion Dron, prin respectivul referendum se urmăresc și două obiective secundare. Banii publici care vor fi cheltuiți pentru organizarea referendumului ar trebui, conform planului organizatorilor, să acopere, fie și parțial, cheltuielile de campanie electorală a candidatului Maia Sandu. Și un alt obiectiv este să obțină de la oameni, în cadrul acestui referendum, „un mandat în alb” pentru viitoarele negocieri care se pare că vor avea loc fie anul următor, fie în anii care vine, a spus Ion Dron.

El mai spune că în procesul discuțiilor privind inițierea referendumului se comit neînțelegeri de ordin juridic. Potrivit Codului Electoral, spune Dron, președintele Republicii Moldova nu are decât dreptul să inițieze un referendum consultativ, iar inițierea unui plebescit constituțional este exclusiv apanajul Parlamentului

„Invitarea liderilor de partide la Președinție pentru consultări nu înseamnă altceva decât „tatonarea landshaft-ului politic de la Chișinău în vederea testării dispoziției de implicare” în subiectul referendumului a cât mai multor partide și „proiectarea și cristalizarea drept consecință a unor poziții controlate pe post de galerie pentru Maia Sandu în marșul pentru al doilea mandat”, a adăugat Ion Dron. 

Ion Dron declară că Partidul PONA nu este în potriva cursului european al Republici Moldova și pledează pentru un dialog deschis, în interesul cetățenilor, și pentru negocieri reciproc avantajoase.

„ Partidul PONA este pentru un referendum de aderare, dar nu în acest an și nu în aceeași zi cu scrutinele prezidențiale, parlamentare sau locale. Pledează pentru organizarea unui referendum la cel puțin un an de la deschiderea negocierilor de aderare, fie după încheiere acestor negocieri”, a menționat Ion Dron

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE