Întreprinderile din sectorul energetic, din Moldova, urmează să contribuie la menținerea unui fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial care va avea un buget de cel puțin 723 de milioane de lei în următorii trei ani, bani ce urmează a fi colectați de la întreprinderile din sectorul energetic, conform unei hotărâri de Guvern, aprobate astăzi, privind Programul de obligații de eficiență energetică. Acesta va intra în vigoare începând cu anul 2024

La programul de obligații de eficiență energetică pentru anul 2024 vor contribui 55 de întreprinderi din sectorul energetic, inclusiv doi operatori ai sistemelor de distribuție a energiei electrice, 19 operatori al sistemelor de distribuție a gazelor naturale, 26 importatori de produse petroliere (benzină, motorină și gaz lichefiat) și opt furnizori de energie termică pentru încălzire și/sau prepararea apei calde menajere, și/sau răcire. Valoarea obligațiilor de eficiență energetică nu va influența semnificativ tarifele finale și va fi de cca un ban per kWh de energie electrică, cinci bani pe m3 gaze naturale, 10 și 11 bani per litru de benzină și, respectiv, motorină și 15 lei pentru o Gcal de energie termică.

Suplimentar la sumele colectate de la agenții economici, bugetul anual al FEERM va fi dublat din contribuțiile partenerilor de dezvoltare și ale organizațiilor financiare internaționale. Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), succesorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE).

Potrivit AEE, FEERM va oferi finanțare nerambursabilă în valoare de până la 70% din totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă în sectorul rezidențial, restul urmând a fi asigurat prin contribuția locatarilor. Obiectivul Fondului este de a renova anual o suprafață încălzită de cel puțin 155 mii m2 în blocurile locative și 56 mii m2 în casele individuale.

75% din resursele FEERM vor fi destinate modernizării blocurilor locative, urmând a fi identificate criteriile de selectare a acestora în baza nivelului de pierderi a energiei, vulnerabilității energetice a consumatorilor, disponibilitatea contribuției proprii, etc. Pentru anul 2024 deja au fost selectate prin concurs 25 de asociații de locatari, în blocurile gestionate de acestea urmând a fi efectuate audituri energetice și realizate măsurile necesare de eficiență energetică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE