Partidul de guvernământ vrea să schimbe Codul Electoral pentru a evita un blocaj legat de organizarea referndumului de aderarare la UE. PAS propune modificarea legii elctorale cu un an pînă la alegeri pentru a permite organizarea alegerilor și a referendumurilor în aceeași zi. O altă modificare propusă la Codul electoral prevede ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirarea mandatului, însă nu mai târziu de două luni după ce funcția devine vacantă, așa cum prevede Legea Supremă în prezent. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de deputatul PAS, Veronica Roșca după ce președintele Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la prezidențialele din 2024, cerând Parlamentului să organizeze un referendum privind aderarea la UE în toamna anului viitor.

Dacă amendamentul va fi votat în plen, atunci Parlamentul va trebui să decidă data alegerilor pentru funcția de președinte al țării cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua alegerilor. Mai mult, alegerile prezidențiale ar urma să fie organizate cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui în funcție, însă nu mai târziu de termenul stabilit de art. 90 alin. (4) din Constituție, care prevede că alegerile prezidențiale urmează a fi organizate în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției. În prezent, Codul electoral prevede că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se organizează în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției, în conformitate cu art. 90 din Constituție.

Amendamentul înregistrat de deputatul Roșca prevede, între altele, modificarea articolului 184, aliniatul 2 din Codul electoral. Mai exact, PAS propune ca referendumul republican nu va putea avea loc cu 60 de zile înainte și nici cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale generale, decât dacă se desfășoară în aceeași zi. Totuși, în aceeași zi, dacă amendamentul va trece, nu vor putea avea loc două referendumuri republicane.

Codul electoral prevede, în prezent, doar prima parte din modificarea propusă, și anume că referendumurile nu pot fi desfășurate cu 60 de zile înainte și nici cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor.

„În practica electorală națională este cunoscut exemplu comasării scrutinelor naționale. În acest sens, este de menționat că, la 24 februarie 2019, a avut loc referendumul republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare, iar Curtea Constituțională a confirmat rezultatele acelui scrutin electoral. Prin urmare, se propune modificarea normei articolului 184 din Codul electoral, astfel încât să fie posibilă organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale generale și a referendumului republican”, se menționează în textul amendamentului.

După ce fostul Partid Democrat a modificat Codul Electoral, în februarie 2019, în Moldova a vut loc un referendum consultativ pentru reducerea numărului de parlamentari și pentru introducerea revocării mandatelor deputaților de către cetățeni. Deși validat, rezultatul acestui referendum așa și nu a fost supus votului în Parlament.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE