Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a scris pe rețeaua X (fostă Twitter), după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că „poziția Austriei rămâne clară și neschimbată” și că „în prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”, notează G4Media.ro

„Astăzi mă aflu la București la Congresul Partidului Popular European @EPP. Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din iunie. O întâlnire cu președintele României @KlausIohannis a fost, de asemenea, în program. România este un partener important pentru Austria. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în profesii de îngrijire în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire. În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile Austriei față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins.” a afirmat cancelarul de la Viena.

Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, astfel încât manifestul a fost adoptat în unanimitate, a anunțat miercuri europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

De asemenea, Nehammer, a declarat, joi la Congresul PPE din Capitală, că UE trebuie să ia în serios graniţele externe şi să ofere asistenţă la graniţă.

„Avem nevoie de proceduri de azil rapid implementate şi să ne asigurăm că cei care se află ilegal pe teritoriul UE sunt repatriaţi”, a mai spus el, arătând că trebuie să luptăm cu antisemitismul care este observat prea des pe străzile Europei.

Cancelarul austriac nu a făcut în discursul său nicio referire la admiterea României în Spaţiul Schengen, Austria opunându-se aderării ţării noastre. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că, în discuţiile cu cancelarul Austriei Karl Nehammer, de la Palatul Cotroceni, au convenit să continue procesul pentru aderarea completă a României la Schengen până când vom avea rezultatul final dorit de toţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE