Consiliile Electorale de Circumscripție din țară anunță că de marți, 19 septembrie, începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent, pentru circumscripțiile de nivelul al doilea (primari ai mun. Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale).

Partidele politice, blocurile electorale și candidații independenți vor prezenta toate acctele necesare pentru această procedură. Cei mai dezavantajați vor fi candidații independenți care vor trebui să  prezinte listele de subscripție cu numărul suficient de semnături ale susținătorilor. Potrivit noilor prevederi ale Codului Electoral numărul de susținători pe care candidații independenți trebuie să le acumuleze a scăzut față de alegerile din 2019, de la 10 la 6 mii pentru municipiul Chișinău, dar, încă, ar fi un obstacol pentru cei care vor dori să candideze ca independenți. Codul Electoral spune că cetățeanul Republicii Moldova își poate depune candidatura în calitate de candidat independent pentru a fi ales primar dacă este susținut de 1% din numărul alegătorilor din circumscripție, Chișinăul fiind cea mai mare circumscripție din țară.

Un alt dezavantaj pentru partidele politice la aceste alegeri este faptul că primii concurenți electorali care se vor înregistra la consiliile electorale de circumscripție vor trebui să-i aștepte pe ceilalți concurenți pentru a avea un star egal în campania electorală. Noul Cod Electoral spune că, campania electorală începe la data înregistrării concurentului electoral, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE