Tractoarele agricultorilor vor ajunge în fața Guvernului cu o zi mai târziu decât se planifica. Alexandr Slusari a anunțat că protestul agricultorilor va începe pe 22 noiembrie, la intrararea în Chișinău oraș, iar joi, 23 noiembrie, agricultorii vor veni cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale.

Ieri, ministrul Bolea s-a întâlnit cu Asociația Forța Fermierului și le-a propus agricultorilor să le ofere un certificat de forță majoră în cazul în care ei nu dispun de resurse financiare, iar fermierii au spus că ar fi de acord doar că „nu ni s-a spus cand se va intampla acest lucru. Conceptul acestui grup de lucru este încă foarte crud. Până ei vor lua decizia si grupul va începe să funcționeze, mulți agricultori vor ramâne fără avere”, a menționat Alexandr Slusari.

O altă solicitare aupra căreia fermierii insistă este  aplicarea imediată pentru 3 luni a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura  terenurilor agricole  cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase. Și la acest capitol nu există un consens.

„Fără rezultat concret. Ministerul nu vrea moratoriu imediat”, spun fermierii.

Pentru a „drege busuiocul” Guvernul le-a oferit agricultorilor 118 mln de lei, din cei 200 mln de lei promiși Banii îi vor ajuta pe fermieri să-și reducă costurile de producere, să-și îmbunătățească situația financiară, să prelucreze și să pregătească terenul pentru perioada imediat următoare. Procesul de achitare a ajutorului financiar a început vineri 17 noiembrie curent și va fi asigurat pînă la sfîrșitul acestei săptămîni”, se menționează în comunicatul MAIA. Potrivit autorităților, ceilalți 82 milioane de lei vor fi debursați în săptămîna curentă. Numărul total de solicitanți este de 2 161 de fermieri. Doar că și acest sprijin este unul întârziat și insuficient, menționează agricultorii.

În contextul manifestațiilor preconizate pentru ziua de joi, anunțate de agricultori și transportatorii auto, Inspectoratul General al Poliției solicită conducătorilor de tehnică agricolă și microbuze, care se vor deplasa miercuri din raioanele țării spre municipiul Chișinău, să manifeste înţelegere faţă de indicațiile polițiștilor.

„Solicităm respectarea Regulamentului Circulației Rutiere, a celorlalți participanți la trafic și să fie evitată blocarea traseelor sau a străzilor”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE