După semnarea de către Președintele Maia Sandu a decretului privind demisia fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, autoritățile anunță că demarează procedurile pentru alegerea unui nou șef la Procuratură. Săptămâ trecută membrii CSP au luat act de decretul șefului statului, iar astăzi ministrul Justiție a anunțat că alegerea noului procuror general cu mandat deplin ar putea dura până la trei luni.

În cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, ministrul justiției a anunțat că în următoarele două săptămâni ar urma să fie anunțat concursul pentru selectarea unui nou procuror general. Membrii CSP urmează să ajusteze Regulamentul cu privire la alegerea procurorului general, urmare a modificărilor din ultima vreme în legislație.

„Sperăm că în următoarele două săptămâni să fie anunțată data concursului. Asta înseamnă că urmează să fie anunțat un termen de depunere a dosarului, în jur de 30 de zile, după care are loc o preselecție, și, nu în ultimul rând, deja candidații la funcția de procuror general vor trebui să treacă vettingul. (…) În decembrie, ianuarie am putea avea un procuror general nou”, a spus ministrul Veronica Mihailov-Moraru.

Până atunci însă, vom avea un interimat la conducerea acestei instituții. Deocamdată, autoritățile evită să se expună ce se va întâmpla cu fostul procuror general Stoianoglo în cazul în care nu există o finalitate în în privința căruia au fost pornite mai multe cauze penale. De asemenea există pe rol și un dosar la CEDO în cazul Stoianoglo. Avocații lui au anunțat că vor contesta în instanță decretul prezidențial. Astfel, în cazul în care instanța de judecată va dispune suspendarea decretului prezidențial, întreaga procedură ar putea fi la rândul ei, suspendată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE