Potrivit unui comunicat al Comisiei, un prim caz se referă la instalarea unilaterală a unui post de grăniceri transnistreni, în perimetrul localității Pohrebea, în locul celui de „miliție”.

 

Astfle. acolo activa un asemenea post de grăniceri. Totuși, în urma eforturilor delegației Chișinăului, problema a fost soluționată la 16 februarie 2012, când CUC a decis excluderea „postului de grăniceri”, controlul fiind plasat în responsabilitatea structurilor de poliție și miliție. Cu toate că partea transnistreană invocă faptul că modificările s-au efectuat în contextul unor reforme de transferare a competențelor suplimentare către pretinsele trupe de grăniceri ale a.n. „mgb”, acțiunile descrise contravin flagrant actelor în vigoare.

 

Deși atît delegația transnistreană, cât și cea a Federației Ruse au admis că subiectul trebuie discutat, la ședința respectivă au refuzat includerea problemei în ordinea de zi. Astfel, chestiunea dată urmează a fi propusă repetat spre examinare de către delegația Republicii Moldova la ședințele următoare.

 

Un alt caz semnalat de încălcare a regimului Zonei de Securitate se referă la constatarea prezenței tehnicii militare și a reprezentanților diverselor formațiuni militare în cadrul forumului „Tiras-2019” organizat pe teritoriul taberei „Dnestrovskie zori” în perioada 16-18 mai curent, în loc. Mereneşti, suburbie a or. Bender (localitate cu regim sporit de securitate).

 

Chiar dacă mass-media din regiunea transnistreană a mediatizat amplu evenimentul organizat de către a.n. „minister al apărării”, inclusiv „orăşelul militar” amenajat, expoziţia de armament etc., delegația Tiraspolului nu a prezentat în Comisie informații relevante, inclusiv nu a înștiințat în prealabil despre intențiile de a realiza o asemenea activitate.

 

Subiectul a fost abordat de către membrii delegației Republicii Moldova și în cadrul ședinței grupului de lucru din 14 mai curent în sediul OSCE din Bender. Prin urmare, delegația transnistreană s-a obligat să prezinte în cadrul următoarei ședințe informația cu privire la incidentul în cauză.

 

De asemenea, a fost făcut un demers adresat reprezentanților OSCE, Federației Ruse și Ucrainei, prin care se solicită intervenția în sensul asigurării liberei circulații în Zona de Securitate.

 

Solicitarea a fost întocmită drept urmare a unui abuz comis de către structurile neconstituționale din stânga Nistrului în privința reprezentanților Biroului Politici de Reintegrare. Astfel, funcționarii instituției, deplasîndu-se la data de 14 mai într-o vizită de lucru la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, au fost stopați de către a.n. grăniceri transnistreni la postul din or. Dubăsari, fiindu-le aplicate procedurile similare ca și în cazul cetățenilor străini, cu limitarea „termenului de ședere”.  

 

De menționat că despre faptul deplasării membrilor grupului a fost înștiințat în prealabil structura transnistreană responsabilă de dialogul între părți.

 

Pe durata ședinței au fost aprobate rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 24-30 aprilie, 1-7 mai și 8-14 mai, precum și a fost avizată candidatura unui observator militar din partea Federației Ruse.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE