Având în vedere perioada cu temperaturi ridicate (caniculă) a anului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă populației ca să acorde o atenție deosebită modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, ANSA adresează consumatorilor următoarele recomandări și sfaturi utile și eficiente privind procurarea și consumul produselor alimentare, pentru a exclude riscul alterării acestora, implicit, al apariției de toxiinfecții alimentare:

Evitați procurarea alimentelor din locurile neautorizate, din spații improvizate, care nu sunt supuse controlului sanitar-veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, neasigurat cu depozitare în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

- Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect, gust etc.), având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (miros acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.).

Trebuie sa fim conștienți că avem dreptul de a refuza produsele care nu corespund cerințelor organoleptice.

- Verificați dacă este respectată temperatura la care este expus la vânzare produsul alimentar ales de Dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat).

- Verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).

- Acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului la procurarea produselor alimentare. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt, înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru consumator. Evitați să achiziționați astfel de produse.

- Fiți atenți la legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor în spații deschise, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc.).

- Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apa minerala naturală, apa de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare). La achiziționarea acestora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de expunere, având în vedere că expunerea acestora la acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate.

- La cumpărarea produselor alimentare solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care doriți să reclamați, calitatea unui produs alimentar procurat.

După finisarea cumpărăturilor asigurați, în cel mai scurt timp, depozitarea acestora în spații frigorifice.

Alimentele de origine animală se păstrează la frigider după cum urmează: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle – la o temperatură de refrigerare, de preferință, între 0˚C+4˚C și separat, în funcție de categoria produsului; iar carnea congelată – la o temperatură cit mai scăzută, respectiv sub -12˚C.

Alimentele depozitate în frigider trebuie să fie ambalate separat și menținute, în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

Întreruperea lanțului frigorific poate provoca toxiinfecții alimentare.

- Nu se recomandă decongelarea și recongelarea produselor alimentare pentru a fi, ulterior, preparate sau consumate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE