O schimbare de guvern în urma scandalului Telegram nu se așteaptă, pentru că partidul de guvernământ, PAS, nu are destule cadre, dar guvernarea „trebuie curățată”, dacă discuțiile unor demnitari scurse în presă sunt adevărate, spune analistul Igor Boțan într-un interviu săptămânal la Europa Liberă.

Director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Boțan crede că PAS se confruntă cu o „lovitură de imagine” fără precedent, în urma spargerii conturilor din rețeaua online Telegram ale unor înalți demnitari și publicarea presupuselor conversații ale acestora.

Procuratura Anticorupție, spune analistul, trebuie să investigheze dacă discuțiile sugerează fapte de corupție, iar simpla negare a veridicității discuțiilor este insuficientă.

„Este o lovitură de imagine foarte gravă pe care a primit-o PAS. Da, admitem că ar putea fi falsificate acele discuții, dar noi, cetățenii R. Moldova, suntem în drept să cerem explicații de la partidul de guvernământ, care a fost ales tocmai pentru a combate corupția. (...) Altminteri, intrăm într-o situație absolut incalificabilă: cei care citesc aceste scurgeri pot ajunge la concluzia că PAS, care a promis multe și frumoase, nu se deosebește de predecesori. Aceasta este marea lovitură pe care a primit-o PAS”, spune Boțan.

„Vrem o investigație pe bune și vrem să ne convingem că voi, într-adevăr, vă deosebiți de cei pe care acum îi cercetați penal, pentru că altmiteri nu are niciun sens lupta voastră împotriva corupției”, este mesajul directorului ADEPT pentru putere.

„În timp ce guvernarea trebuie să-și pună la punct și să aplice reguli pentru securizarea comunicării între demnitari, discuțiile scurse în presă „trebuie investigate și de Procuratura Anticorupție. În caz contrar, se va repeta, pe invers, situația fostului președinte Dodon, care susține că nu poate fi investigat pe baza înregistrării apărute în presă, în iunie 2019, în care părea să ia mită de la fostul oligarh Vlad Plahotniuc, pentru că aceasta a fost făcută ilegal. Vrem o investigație pe bune și vrem să ne convingem că voi într-adevăr vă deosebiți de cei pe care acum îi cercetați penal. Dacă această guvernare a promis să lupte cu corupția, ea nu poate să-și permită niciun fel de abateri”, mai spune Igor Boțan.

El afirmă că anumite clarificări în scandalul Telegram în urma unei investigații sunt „imperios necesare”.

 „Dacă se confirmă că este măcar ceva adevărat, cei care au călcat pe alături trebuie să plece și guvernul trebuie curățat”, spune analistul.

Expertul afirmă că partidul de guvernământ a rămas de unul singur în fața acestui scandal, iar un eventual spijin din partea partidelor proeuropene PAS nu-l are, nu s-a gândit să-și facă legături cu alte partide pro-europene, care au oameni de calitate.

„Acum, după un asemenea scandal, m-aș mira dacă oameni de calitate din alte partide pro-europene sau tehnocrați ar mai dori să vină într-o nouă garnitură guvernamentală cu PAS”, mai ales dacă nu este elucidat episodul cu spargerea conturilor de Telegram, mai spune Igor Boțan în interviul săptămânal cu Europa Liberă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE