info-prim neoGhenadie Brega cere 8 mii de euro de la poliţiştii Constantin Avornic şi Vasile Olaru, ca despăgubire în urma procesului câştigat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Deşi suma ar trebui să fie achitată din bugetul de stat, jurnalistul insistă ca pagubele să fie suportate de către cei doi colaboratori ai MAI, care l-au agresat pe Brega în timpul unui protest paşnic din 10 mai 2008.
Totodată, juriştii Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM) solicită Procuraturii Generale să intenteze dosar penal pe numele celor doi poliţişti.
“M-au ţinut în celulă 50 de ore, în condiţii inumane, stăteam mai mult în picoare pentru că pe jos era foarte rece, nici măcar plapumă nu mi-au dat, nu era nici geam, ca să merg la baie trebuia să bat în uşă câte două-trei ore”, povesteşte Ghenadie Brega care a fost îndreptăţit de CEDO.
“Curtea a decis că Ghenadie Brega a fost reţinut pe probe false şi că nu a opus rezistenţă şi nu a insultat poliţiştii, aşa cum a fost învinuit. Cel mai grav este că a fost reţinut în condiţii inumane şi că i-a fost încălcat dreptul la legea cu privire la întruniri”, a declarat Vanu Jereghi, directorul IDOM.
Precizăm că la 10 mai 2008, Ghenadie Brega a declarat greva foamei în Piaţa Mari Adunări Naţionale din motiv că nu cunoştea unde se află fratele său Oleg Brega şi la nenumărate adresări către Comisariatele de Poliţie nu a primit nici un răspuns.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE