Au început lucrările de demolare a hotelului „Național”. Poliția menține ordinea publică.

Potrivit autorităților de securitate, actele privind demolarea acestui imobil au fost semnate și autorizate, astăzi fiind efectuate lucrări de marcare a zonelor.

Potrivit autorităților municipale, scopul consultărilor publice care au avut loc a fost de a ”corela dezvoltarea zonei cu programul de dezvoltare al orașului  și  cu planul urbanistic general”.

Conform schiței de proiect, centrul multinfuncțional va fi compus din oficii, locuinţe, obiective de menire social-culturală, comercială, hotel, parcare autosubterană şi pasaj suprateran.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda, a declarat că noua construcție nu va avea locuri de parcare, iar toată această chestiune este o șmecherie pusă la cale cu multiple ilegalități.

,,Încă prin decembrie, dna Dogotaru spunea că autorizația de desființare emisă în 2021 nu mai este valabilă. Acum o săptămână am fost invitat la CNA să depun mărturii cu referire la emiterea ilegală a autorizației de desființare, pe procesul penal deschis în baza plângerii depuse de Sergiu Tofilat. Agenția Proprietății Publice anunța că va revizui situația privind concesionarea hotelului.  PUD-ul început în 2020 așa și nu a fost finalizat și nu a fost aprobat de CMC. Și cu toate acestea, băieții se apucă de demolat. Repejor, cât nu a fost numit noul șef al Procuraturii Anticorupție. Se pare că între timp, au mai fost emise ceva autorizații, s-au mai făcut ceva înțelegeri. Încă o proprietate a statului ”valorificată” cu succes. Încă un ”obiectiv” comercial mega-ălit-lux cu +100500 mii de metri pătrați și cu 4 locuri de parcare”, declară Victor Chironda.

Autoritățile locale susțin că termenul de execuție a lucrărilor de demolare a Hotelului Național din Chișinău a expirat, acesta nefiind prelungit. Mai mult, nici măcar autorizație pentru instalarea gardului în jurul clădirii nu a fost emisă. Precizările au fost făcute de către Natalia Ixari, consiliera primarului general Ion Ceban.

Potrivit reprezentantei Primăriei Chișinău, autorizația de desființare a clădirii fostului Hotel Național a fost emisă pe 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de 6 luni. Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii autorizației respective.

„Termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar. Termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului. Responsabilii merg la fața locului”, a menționat Ixari.

Amintim că, pe 20 mai, în jurul clădirii fostului Hotel Național a fost instalat un gard din pânză. Reprezentanții companiei în gestiunea căreia se află edificiul au precizat că efectuează „lucrări de pregătire” pentru demolare. Aceștia au mai spus că mașinile parcate în apropiere urmează a fi evacuate, iar toate intrările în clădire, utilizate până acum de persoanele fără adăpost, vor fi închise.

La fața locului se afla Alexei Grișan, managerul companiei Grigord, care a fost contractată de principalul proprietar al clădirii  – compania Moldova-Tur, condusă de către administratoarea Ludmila Aricova. Grișan a precizat că principalul obiectiv este, în prezent, izolarea clădirii, pentru ca acolo să nu poată pătrunde oameni străini. Ulterior, se planifică demolarea. Acesta nu a putut să precizeze pentru NM când va începe procesul propriu-zis și cât timp ar putea dura. El a dat asigurări, însă, că deține toate autorizările necesare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE