Partidul Liberal Democrat (PLDM) consideră că hotărârea prin care Curtea Constituţională (CC) a validat miercuri, 22 aprilie, alegerile parlamentare din 5 aprilie, a fost una formală şi ilegală.

Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a declarat joi, 23 aprilie, într-o conferinţă de presă că „ieri a avut loc o fărădelege”, deoarece CC a ignorat trei contestaţii depuse de trei formaţiuni politice, care au reclamat mai multe încălcări electorale ce puneau la îndoială rezultatele alegerilor. În aceeaşi zi, PLDM a contestat la Curtea de Apel Chişinău hotărârile Comisiei Electorale Centrale (CEC).

„CC nu s-a pronunţat pe nici un cap de acuzare şi a recurs doar la validarea formală a rezultatului alegerilor. Noi considerăm că ceea ce s-a întâmplat ieri este o ilegalitate. CC era obligată să sisteze examinarea rezultatelor alegerilor până când Curtea de Apel Chişinău, în calitate de autoritate judiciară competentă, s-ar fi pronunţat pe marginea constestaţiei PLDM”, a explicat Tănase.

El a precizat, totuşi, că această decizie a fost una aşteptată. „Nu este o reacţie care ne-ar surprinde, deoarece în R. Moldova o entitate independentă, care ar fi CC, nu există”, a menţionat Alexandru Tănase.

PLDM rămâne convins că alegerile din acest an au fost fraudate, iar rezultatele anunţate de CEC şi validat de CC nu corespund opţiunii electoratului. „Puterea care a fost instaurată ieri prin hotărârea CC nu este una reprezentativă, deoarece acest scor a fost obţinut prin manipulare grosolană atât în campania electorală, cât şi în perioada premergătoare campaniei electorale. Tot în acest scenariu a fost încadrată şi strategia de a provoca distrugerea clădirilor de stat de către reprezentanţii puterii şi serviciilor secrete pentru a compromite nu doar opoziţia, dar şi pe toţi cei care au un alt punct de vedere asupra prezentului şi viitorului acestei ţări”, a declarat prim-vicepreşedintele PLDM.

CC a validat la 22 aprilie alegerile parlamentare din R. Moldova, care au avut loc pe 5 aprilie 2009. Deşi partidele de opoziţie au prezentat mai multe mape cu documente care ar certifica 20 de mii de fraude electorale, CC le-a ignorat, declarând ca au fost prezentate prea târziu.

Opoziţia a declarat că nu va vota nici un candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova, fapt ce ar putea conduce la alegeri anticipate. Reprezentantul PCRM, Sergiu Sârbu, a declarat presei că PCRM va găsi totuşi unicul vot care îi lipseşte pentru alegerea şefului statului. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, PCRM va avea în noul Parlament 60 de deputaţi, PLDM şi PL – câte 15, iar AMN – 11.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE