Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Principalele schimbări se referă la redistribuirea mai multor resurse pentru dezvoltarea întreprinderilor, extinderea suprafețelor împădurite, precum și pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.
Astfel, majorări de alocații sunt prevăzute pentru programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – 100 de milioane de lei, dar și programul național de extindere și reabilitare a pădurilor – 60 de milioane de lei. Pentru proiectul de susținere a programului în sectorul drumurilor au fost direcționate 622 de milioane de lei.
De asemenea, este prevăzută alocarea suplimentară a mijloacelor pentru angajații instituțiilor de învățământ la autogestiune - 42,4 milioane de lei, dar și pentru cei din teatre, circ și organizații concertistice - 21,4 milioane de lei.
„Trebuie să ne asigurăm ca un spațiu fiscal mai mare, ca și rezultat al creșterii economice, să meargă în investiții. Pentru ca noi, în viitor, să putem genera venituri adiționale ca să mărim pensile, salariile, alocațiile sociale”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Totodată rectificarea de buget prevede și reduceri semnificative ale alocațiilor pentru domenii esențiale precum Sănătatea și Protecția Socială, în schimb, bugetele unor ministere de forțî vor beneficia de majorări:
– Ministerul Afacerilor Interne: +153,6 milioane de lei
Conform documentului, veniturile sub formă de granturi vor scădea cu 41,5 milioane de lei, însă Guvernul intenționează să compenseze această pierdere prin creșterea împrumuturilor externe, care vor fi majorate cu aproape 629 de milioane de lei.
Propunerea de rectificare bugetară vine într-un context economic complicat, iar redistribuirea fondurilor reflectă priorități strategice ale Executivului, inclusiv investițiile în infrastructură și securitate. Cu toate acestea, reducerea finanțării pentru Sănătate și Protecție Socială ar putea genera controverse, având în vedere impactul asupra categoriilor vulnerabile ale populației.
În total, documentul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu 1,18 miliarde de lei, până la 67,01 miliarde de lei. În același timp, cheltuielile bugetului de stat se vor diminua cu 493,4 de milioane de lei și vor însuma 82,1 miliarde de lei. Deficitul se va reduce cu 1,67 miliarde de lei și va constitui 15,1 miliarde de lei.