Guvernul și-a abrogat propriul aviz negativ dat săptămâna trecută la un proiect de lege promovat de deputatul Alexandru Trubca și a avizat pozitiv, de această dată, proiectul deputatului care permite extinderea programului de rambursare a TVA pentru fermieri.

Numărul beneficiarilor Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli se va majora. Raportul la proiectul de lege care prevede acest lucru a fost aprobat, astăzi, 7 iunie, de membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Inițiativa legislativă prevede majorarea numărului beneficiarilor Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

Acest lucru va rezulta din substituirea anului 2021 cu anul 2022 în ceea ce privește cuantumul taxei pe valoare adăugată acumulată în cont, care poate fi folosită de către producătorii agricoli pentru achitarea contribuțiilor la bugetul public național.

Actualmente, pentru Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli sunt eligibile întreprinderile care au înregistrat, pe parcursul anului 2022, o pondere a activității agricole de peste 95%, conform grupelor 01.1 – 01.6 incluse în Clasificatorul activităților din economia Moldovei  Prin urmare, se constată că proiectul de lege propune extinderea beneficiarilor Programului de rambursare a TVA prin revizuirea condițiilor de eligibilitate a agenților economici și micșorarea plafonului de la 95% la 75%, fără a stabili sursele de finanțare, or, conform Constituției nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare, se menționează în nota informativă a Guvernului.

Amintim că una din revendicările fermierilor este modificarea (cu intrare în vigoare pănă la 10 iunie 2023) legii  cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE