În declaraţia Guvernului de la Chişinău din 19 mai se menţionează că, "în întreaga perioadă de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, conducerea României a lansat în repetate rânduri declaraţii fără echivoc privind asimilarea inevitabilă a Moldovei de către România. În ultimii doi ani, relaţiile bilaterale moldo-române au degradat până la starea ce reprezintă, indiscutabil, o problemă la scară regională, care nu mai poate fi ignorată nici de ţările-membre ale Uniunii Europene, nici de Ucraina, nici de ceilalţi parteneri politici externi sinceri ai R. Moldova", se mai arată în declaraţie, citată de NewsIn.

Guvernul Moldovei declară, în acest context, că nu poate urmări în continuare "cum un stat din Uniunea Europeană păşeşte deschis pe calea dezavuării recunoaşterii independenţei şi suveranităţii R. Moldova, generând cu bună ştiinţă un nou focar de instabilitate regională în Europa".

"În situaţia în care s-a ajuns, Guvernul R. Moldova îşi exprimă disponibilitatea şi deschiderea pentru rolul intermediar al Uniunii Europene în neutralizarea politicii agresive a României, readucerea ei pe făgaşul politicii externe unice a UE, în stabilizarea relaţiilor moldo-române în baza dreptului internaţional unanim recunoscut", mai arată documentul.

Declaraţia Guvernului R. Moldova intervine la câteva zile după ce Preşedintele României, Traian Băsescu, spusese că un tratat de frontieră cu R. Moldova este inutil şi, mai mult, semnarea unui asemenea document ar "consfinţi Pactul Ribbentrop-Molotov". "Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească Pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român", a spus Băsescu vineri, 15 mai.

Băsescu a subliniat faptul că România consideră inutilă semnarea unui tratat de frontieră "care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi al lui Molotov", explicând că acest demers ar veni împotriva obligaţiilor asumate de statul român.

"România are în istoria sa recunoaşterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice. R. Moldova este moştenitoare a parte din această frontieră, în condiţiile astea considerăm inutilă semnarea unui tratat de frontieră care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi al lui Molotov", a spus Băsescu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE