Guvernul va aloca din fondul de rezervă două milioane de lei pentru a suplini bugetul Curții Constituționale (CC). Decizia a fost aprobată la ședința de marți a cabinetului de miniștri.

Banii sunt destinați pentru organizarea unui eveniment internațional. Este vorba despre Congresul Curților Constituționale Europene, care urmează să se desfășoare la Chișinău, în perioada 22-23 mai.

Curtea Constituțională a comunicat autorității publice centrale că a evaluat ofertele de preț al furnizorilor care urmează să îi presteze servicii. Astfel, instituția a stabilit că valoarea lor depășește bugetul stabilit pentru organizarea evenimentului.

Drept urmare, s-a cerut intervenția Guvernului. Ministerul Finanțelor va efectua plata cheltuielilor, pe măsură ce reprezentanții CC vor prezenta documentele confirmative corespunzătoare, conform deciziei aprobate.

În anul 2000, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a devenit membru cu drepturi depline și participă activ la lucrările Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene

Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene reuneşte astăzi 41 de curţi constituţionale  europene şi instituţii echivalente. Președinția Conferinței, care se stabilește prin rotație pe o perioadă de trei ani, poate fi deținută doar de către un membru cu drepturi depline al organizației.

În perioada 2014-2017 președinția a fost deținută de Curtea Constituțională a Georgiei. În cadrul ultimei reuniuni a Conferinței din 28 Iunie - 1 Iulie 2017, prin votul membrilor s-a decis că cel de-al XIX-a Congres al CECC va fi găzduit de către Curtea Constituțională a Republicii Cehe (2017-2020), iar președinția Conferinței Curților Constituționale Europene pentru perioada 2020-2023, va fi deținută de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, care va organiza cel de-al XX-lea Congres al CECC.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE