Executivul a analizat trei scenarii privind livrarea gazelor naturale de către Gazprom pentru perioada rece a anului. Sistările de gaz ar putea fi în proporție de 35%, 50% și 100%.

 „Ne pregătim de scenariile în care unele întreprinderi trec pe sursele alternative de energie. În pofida faptului că ne așteaptă o iarnă complicată, cu războiul din Ucraina și cu foarte multe necunoscute referitor la contractul cu Gazprom, în această iarnă toți vom avea căldură în casă”, a afirmat Andrei Spînu.

Una din soluțiile autorităților este trecerea întreprinderilor mari, generatoare de energie, la păcură, iar Guvernul deja este pornit să suplinească rezervele de stat de păcură ca o alternativă pentru gazele naturale. Vicepremierul, Andrei Spînu spune că a fost semnat, deja, contractul de achiziție pentru primele volume de păcură care merg în rezerva de stat, doar că Moldova ar avea nevoie de volume mai mari de păcură pentru a traversa perioada dificilă de iarnă.

„Capacitatea de stocare în Moldova a păcurei variază între 45-47 de mii de tone, iar pentru a trece integral Termoelectrica la păcură ar fi nevoie de 216 mii de tone. Noi dorim să avem stocurile necesare până la începerea sezonului rece. Mai important este asigurarea cu transport pe cale feroviară a volumelor de păcură pentru ca ea să ajungă în timp util. Pentru Termoelectrica necesarul, am spus, este de 216 mii de tone ceea ce ar însemna 312 milioane m3 de gaz, primele contracte de achiziție a păcurei au fost semnate”, a menționat Andrei Spînu.

Vicepremierul a enumerat și alte măsuri întreprinse de guvern, cum ar fi stocarea gazelor cu suportul BERD, crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, valorificarea sprijinului din partea UE pentru fortificarea securității energetice a țării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE