Parlamentul a votat în prima lectură modificările în bugetul de stat pentru acest an, aprobate de Guvern anterior. Potrivit rectificării, veniturile se vor micșora cu peste 800 de milioane de lei, de la 66,63 miliarde la 65,83 miliarde de lei. În același timp, cheltuielile vor crește de la 82,22 miliarde de lei la 82,60 de miliarde de lei sau cu 386 de milioane de lei.

Ca urmare, deficitul bugetar va crește de la 15,59 miliarde de lei la 16,77 miliarde de lei sau cu un miliard 187 de milioane de lei.

Ministerul Finanțelor a argumentat aceste modificări prin recuperarea economică mai lentă decât se anticipa la etapa elaborării bugetului pentru acest an.

„În primul semestru al anului curent se atestă o reducere a încasărilor de venituri din impozite și taxe indirecte, precum și urmare a unor măsuri de politică fiscală, aplicate din anul 2023. Pentru a menține nivelul cheltuielilor bugetului de stat în astfel de circumstanțe, dar și pentru a onora unele cheltuieli suplimentare, modificarea propusă a bugetului de stat prevede o creștere a deficitului bugetar, precum și o redistribuire a unor economii identificate spre cheltuielile mai prioritare”, se menționează în nota explicativă la proiectul de lege.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2024, ținând cont de evoluția economică din anul precedent, care a atins rezultate mult mai modeste decât se anticipa. Prognoza a fost consultată cu experții Fondului Monetar Internațional în cadrul vizitei misiunii din trimestrul I al acestui an. Totuși, realizarea scenariului de prognoză pentru anul 2024 ar putea fi mai pesimistă decât așteptările, fiind caracterizată de un grad de incertitudine extrem de ridicat, cu riscuri mari de apariție a unor șocuri adiționale cu impact economic, politic, social etc., avertizează Ministerul Finanțelor.

Deputatul BCS, Petru Burduja a criticat modul de executare și de rectificare a Bugetului de Stat de către guvernarea PAS.

” În 2024, bugetul arată deja un deficit de 1,12 miliarde lei la jumătatea anului, ceea ce denotă un trend negativ în direcția stagnării economiei”, a menționat deputatul Burduja. El a îndemnat guvernarea să lucreze eficient și să nu se plângă de careva probleme, or pentru asta li s-au majorat salariile miniștrilor până la 75 de mii de lei.

Totodată Petru Burduja a atenționat asupra creșterii continue a datoriei externe în timp ce economia stagnează.

„Ministrul Economiei, în afară de digitalizarea procesului de cumpărare a cafelei și a piţei, nu face nimic, el a uitat de economie. Mai treziți-l la viață căci generatorul de venituri la buget nu merge”.

Pe finalul discursului, Petru Burduja a atenționat guvernarea: ”Ţineţi minte! Pentru orice guvernare contează mult ce rămâne în urma ei, dar voi lăsați numai datorii. De aceea, apucaţi-vă de lucru. Porniţi economia cât nu-i târziu, or, vom rămâne și fără cetățeni și fără pământ!”.

În urma rectificării legii bugetului de stat pentru acest an Guvernul vrea să majoreze cheltuielile pentru sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Mai exact, vor crește alocațiile în fondul rutier, în Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice, pentru indemnizațiile la nașterea copiilor, precum și pentru agricultură și mediului rural.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE