Din 4 iunie în Moldova va continua starea de urgență. Hotărârea a fost aprobată de Guvern. Executivul își argumentează hotărârea prin războiul din Ucraina, necesitatea de gestionare a crizei refugiaților și de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova.

Documentul prevede că, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Având în vedere principalele riscuri și amenințări enumerate mai sus, generate de războiul care încă se află în desfășurare în statul vecin, considerăm necesară prelungirea stării de urgență, pentru ca autoritățile Republicii Moldova să poată dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent, precum și pentru a păstra mecanismele adoptate până în prezent de către Comisia pentru Situații Excepționale în vederea prevenirii riscurilor pentru securitatea națională și ordinea publică, asigurării securității energetice și gestionării fluxului de refugiați. Luând în considerare toate aspectele menționate anterior, se propune Guvernului Republicii Moldova să înainteze Parlamentului solicitarea de a prelungi starea de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 60 de zile începând cu 4 iunie 2023”, a declarat Ana Revenco.

Hotărârea Guvernului de prelungire a stării de urgență urmează să fie aprobată de Parlament.Moldova se află în stare de urgență de aproape doi ani

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE